Gloednieuwe Jeugdbuurtkamer geopend

Algemeen
Imad Aoulad Taher en Mourad El Otmani in de Jeugdbuurtkamer.
Imad Aoulad Taher en Mourad El Otmani in de Jeugdbuurtkamer. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Woensdag is het meidenmiddag, donderdagavond is voor de 16-plussers, maandag is de inloop bij het Buurtteam. Op het scherm achter het raam van de gloednieuwe Jeugdbuurtkamer aan de Burgemeester van Leeuwenlaan 63 is duidelijk te zien wat en wanneer er iets is voor welke doelgroep. De onlangs geopende Jeugdbuurtkamer is een plek waar jongeren met een vraag, probleem, wens óf ‘zomaar’ binnen kunnen lopen. Imad Aoulad Taher (oprichter stichting IMD) en Mourad El Otmani (oprichter Young Amsterdam) vertellen.

Shirley Brandeis

Samen. Het woord valt geregeld tijdens het interview met Imad en Mourad, de mensen achter respectievelijk stichting IMD en Young Amsterdam. Samen met nog tal van andere organisaties betrokken ze vorige maand de nieuwe Jeugdbuurtkamer. Samen met (en nu volgt een lange lijst) DOCK, SAAAM, Unitefit, Besma, El Mazouni, ELANCE Academy, Moeders Kracht, het OKT en het Buurtteam. Bijzonder is het, benadrukken ze, om al deze partijen onder één dak te hebben. Op één plek, dus met korte lijnen, voor één doelgroep: jongeren. Jonge mensen die ze op weg helpen waar dat nodig is; coachend, pratend, sportend, noem maar op. Altijd samen met de jongere zelf. “Eindelijk een plek waar we terecht kunnen als we ergens tegenaan lopen,” aldus een jongere in een interview op amsterdam.nl.

Vruchten

In Nieuw-West is het de tweede jeugdbuurtkamer. In de zomer opende Het Trefpunt aan de Burgemeester Fockstraat in de Dobbebuurt. “Afgelopen jaren hebben we stevig ingezet om de samenwerking tussen de jongerenorganisaties te verbeteren. Daar plukken we nu de vruchten van,” stelt stadsdeelvoorzitter Emre Ünver tevreden vast. En ook: “Het is belangrijk dat er genoeg plekken voor onze jongeren zijn. Plekken waar activiteiten zijn die samen met hen zijn bedacht. Waar ze ook even weg kunnen uit de sleur van thuis.” In de Jeugdbuurtkamer vinden ze die vertrouwde plek in eigen buurt. Ze kunnen elkaar ontmoeten, kunnen er langs met hulpvragen, voor ondersteuning en meer. De agenda, zoals te lezen op het scherm achter het raam, geeft houvast. Imad: “Daarin nemen we ook deels de doelgroep volwassenen mee, zodat we de ruimte optimaal benutten en de maatschappelijke problemen samen met de desbetreffende organisaties kunnen oplossen.”

Sterke buurt

Stichting IMD is verantwoordelijk voor het beheer, de agenda en de coördinatie van de Jeugdbuurtkamer. Imad: “De Van Deysselbuurt verandert en vernieuwt enorm. Er wordt gerenoveerd, gesloopt en nieuw gebouwd én geïnvesteerd in maatschappelijke voorzieningen, zoals deze. Samen met woningstichting Rochdale en stadsdeel Nieuw-West en met dus alle organisaties hier in het pand werken we aan een sterke buurt.” Met het aanbod op één locatie weten alle jongeren uit Geuzenveld-Slotermeer voortaan wat het aanbod van de vele organisaties is. En dan hebben we het niet alleen over probleemjongeren, legt Mourad uit. “Gewoon jongeren zoals wij ook waren. Jongeren die verder willen, maar daarbij wel wat hulp kunnen gebruiken. Denk aan een stageplek of advies over je studiekeuze.”

Stem laten horen

Mooie voorbeelden zagen Imad en Mourad afgelopen jaren van jongeren die ze een duwtje of duw in de goede richting konden geven. Omdat deze jongeren zichzelf in hen herkenden. Omdat zij met hun werkervaring de zogenoemde sociale kaart van Nieuw-West kennen (en er ook opgroeiden). Wat ze doen is veel: luisteren, meedenken, een band opbouwen, een veilige omgeving bieden, aanmoedigen, aan de juiste mensen of organisaties koppelen. Dat dat niet leidt tot passiviteit bij de jeugd blijkt maar weer uit het door de jongeren zelf georganiseerde Geuzenmeerfest vorige week woensdag. Mourad: “Een mooie middag met sport en andere leuke activiteiten voor de hele buurt. Een middag waarbij we de buurt ook op de hoogte stelden van de vernieuwingen in hun wijk en met bewoners in gesprek gingen. En dat alles bedacht en georganiseerd door jongeren tijdens de Denktank van Young Amsterdam.” Waarmee hij maar weer eens wil aantonen dat de jeugd in Nieuw-West meer kan dan ze zelf denkt. “Ik geef ze mee dat ze hun stem moeten laten horen. Dat ze mee moeten doen. Iets doen voor hun eigen buurt. En niet afwachten tot iemand anders het voor hen doet.”

Hoge lat

Imad: “Een van mijn mooiste voorbeelden is de jongen die bij IMD langskwam omdat hij problemen op school had. Tijdens een gesprek met zijn mentor bleek dat er geen enkel begrip was voor zijn lastige thuissituatie. Uiteindelijk kwam hij via ons terecht bij de Urban Talent Academy. Na een jaar had ie al een startkwalificatie. Daarmee kan hij verder. Als hij die stap niet had gemaakt, was hij een schoolverlater geworden en terechtgekomen in een duur (zorg)traject.” Jongeren kansen bieden is Imads drijfveer. “Ik had vroeger niet zo’n plek als dit om aan te kloppen. Gelukkig had ik mensen om me heen die mijn wereld groter maakten.”
Het gaat volgens Mourad en Imad om drie dingen in hun werk: horizonnen verbreden, van de straat houden en netwerken vergroten. Mourad: “Daarmee kom je verder in het leven.” Imad: “En als ze zien dat wij het zover hebben kunnen schoppen, voormalig jongeren uit hetzelfde stadsdeel, weten ze: dat kan ik ook.” En nog een mooie les van Mourad: “Ik las ooit op een poster van Loesje: leg die lat maar lekker hoog. Want dan kun je er zo onderdoor lopen.”