Campagne tegen kinderarmoede

Algemeen
Lucas De Man met het speciale luciferdoosje.
Lucas De Man met het speciale luciferdoosje. (Foto: Pr)

AMSTERDAM - Stichting Nieuwe Helden, van kunstenaar Lucas De Man, start 12 oktober met een grootschalige stadscampagne tegen de groeiende kinderarmoede in Nederland. 

22% van de kinderen in Amsterdam groeit op in armoede

De campagne bestaat uit een hedendaags ritueel dat wordt uitgevoerd met een speciaal luciferdoosje, gebaseerd op het sprookje ‘Meisje met de zwavelstokjes’. Alle Amsterdammers worden opgeroepen om aan dit ritueel deel te nemen. 

Aftrap

Meer dan 10.000 Amsterdamse schoolkinderen werken in de komende maanden, als onderdeel van een kunstproject, mee aan het ‘Meisje met de zwavelstokjes’. De aftrap van de grote stadscampagne is tijdens de Amsterdamse Omarmprijs dinsdag 12 oktober waar onder andere wethouder Armoede en Onderwijs Marjolein Moorman in de jury zit. Tijdens het programma voert De Man samen met het publiek voor het eerst het ritueel uit als start van de campagne. “Pas als we het erover hebben, zullen we er ook iets aan willen doen”, aldus De Man.

Oplossing

22% van de kinderen in Amsterdam groeit op in armoede. “Kinderarmoede is een complex probleem maar de oplossing start bij een maatschappelijk besef en een breed gedragen wil om dit tegen te gaan”, zegt De Man. Het campagneteam ontwikkelde een speciale kaars en luciferdoosje waarmee het aloude Andersen-sprookje ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ opnieuw wordt verteld, de zwavelstokjes worden aangestoken en er een gesprek over kinderarmoede start. Zo ontstaat een nieuw ritueel. De campagne richt zich niet alleen op kinderen. “Het is nadrukkelijk de bedoeling een dialoog tussen jong en oud tot stand te brengen.” Op 21 december, de kortste en donkerste dag van het jaar, worden Amsterdammers opgeroepen om massaal een kaars voor het raam te zetten. Stichting Nieuwe Helden wil kinderarmoede zichtbaar maken en het ritueel met het luciferdoosje kracht bijzetten. Lucas De Man: “Ieder kind mag gezien worden, we zetten de kinderen op de kortste dag van het jaar letterlijk in het licht. Laat dus geen kind in het donker staan en zet op 21 december een kaars voor je raam!”


Afbeelding