Ronald Mauer: Pak je Podium!

Algemeen
Ronald Mauer,
Ronald Mauer, (Foto: Jaap Wals)

NIEUW-WEST - Leden van het dagelijks bestuur van het stadsdeel Nieuw-West schrijven regelmatig op deze site wat hen bezig houdt in hun functie. Deze keer Ronald Mauer.

Kunst en Cultuur in ons stadsdeel is typisch Nieuw-West. Uniek en net een beetje anders dan bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam. Daar draait het vooral om de kijk- en luisterfunctie, het kijken naar schilderijen in de vele musea, het luisteren naar een concert. Allemaal heel belangrijk. In Nieuw-West heeft Kunst en Cultuur nog een andere, extra functie: het verbinden van mensen met elkaar en inwoners kennis laten maken met andere culturen. Of het nu is via verhalen (vertellers), ‘spoken word’, dichters, beelden, foto’s, film (zoals door Oxville Cinema) of door een combinatie, zoals theater. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het ZID-theater. 

Al deze kunstenaars en zeker de beginnende talenten, staan te springen om ergens aan de slag te gaan. Vaak lukt dat en is er publiek en daarmee omzet en/of wordt er gebruik gemaakt van fondsen, zoals het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK) of andere bijdragen voor artistieke initiatieven. 

Samenwerking nodig

Maar er zijn ook tal van initiatieven die smoren omdat mensen, met soms heel goede ideeën, toch onbekend zijn met de wegen om hun initiatieven gerealiseerd te krijgen. En Kunst en Cultuur is, zoals ik al zei, een belangrijke verbinding tussen mensen, dus moeten die initiatieven een kans krijgen. Daarvoor is geld nodig. Daarvoor zijn ruimtes nodig. Binnen en buiten. In bijvoorbeeld de Meervaart. In de vele broedplaatsen. In talentendivisie De Vlugt of soms gewoon op de muur, zoals Street Art Museum Amsterdam dat doet. En daarvoor is samenwerking nodig tussen instellingen en mensen die elkaar vinden.

Nog meer genieten

Gemeente Amsterdam, en daarmee stadsdeel Nieuw-West, jaagt graag deze samenwerking aan. Dat komt ook terug in de ambitienota, ‘ Pak je Podium’, die op 11 november wordt gepresenteerd. Onder meer bedoeld om kunstenaars en culturele ondernemers op de hoogte te stellen van de subsidie- en huisvestingsmogelijkheden in het stadsdeel, zodat u als publiek nog meer kunt genieten van cultuur in Nieuw-West.

 Want ik kan uit eigen ervaring zeggen: Kunst en Cultuur in Nieuw-West is meer dan de moeite waard. Inwoners worden er blij van en leren elkaar op deze manier ook beter kennen. Verbinding dus!

Tips?

Mocht u zelf een tip hebben om Kunst en Cultuur van Nieuw-West nog beter op de kaart te zetten, laat het ons weten. Dat kan naar: cultuur.sdnw@amsterdam.nl.