Meepraten over de toekomst van Sinterklaas in Amsterdam

Algemeen
Sinterklaas is nog niet in het land, maar er wordt wel al gesproken over hoe hij in Amsterdam wordt ontvangen.
Sinterklaas is nog niet in het land, maar er wordt wel al gesproken over hoe hij in Amsterdam wordt ontvangen. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Sinterklaas komt dit jaar weer met de stoomboot in Amsterdam aan. Maar voordat het feest in pice en vree kan worden gehouden, moeten er eerst wat misverstanden tussen de organiserende Stichting Sinterklaas in Amsterdam (SSIA)  en de vele vrijwilligers worden opgelost. Maandag 25 oktober is er om 19.00 uur een bijeenkomst in het Amstel Boathouse waar er

Het traditionele kinderfeest komt van de grond dankzij talloze vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor Sinterklaas in Amsterdam. Vrijwilligers die niet worden gehoord door het bestuur van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam (SSIA). “Het bestuur bepaalt en de vrijwilligers voeren uit. En daar zit het probleem. En na lange tijd van slikken, was het een keer genoeg. Daarom hebben vijf vrijwilligers hun functie neergelegd en in hun kielzog nog enkele honderden, maar tegelijkertijd hebben zij er wel voor gezorgd dat de boottocht gewoon op 14 november 2021 plaatsvindt”, vertelt Pam Evenhuis, woordvoerder van de vrijwilligers.

Toegezegd 

De Burgemeester van Amsterdam heeft in de Gemeenteraad toegezegd te willen bemiddelen tussen de partijen en heeft Noraly Beyer gevraagd deze taak op zich te nemen. “Echter wat bleek? De vrijwilligers zijn gevraagd zich onvoorwaardelijk te binden aan het bestuur, mee te helpen aan de intocht, maar de grieven en geboden oplossingen van de vrijwilligers zijn onvoldoende gehoord. Het kan niet zo zijn dat een vicevoorzitter en een voorzitter een allesbepalende stem hebben in de organisatie van de intocht en maatschappelijke activiteiten. Ook de vrijwilligers hebben een stem en de daadwerkelijke ervaring het Sinterklaasfeest te organiseren.”

Verbinding

Sinterklaas is het feest van barmhartigheid, verbinding, inclusie. Het beleidsplan van SSIA 2019 – 2022 is na lange discussies met velen tot stand gekomen. Nu erg moeilijk te vinden op de website van SSIA. Jammer, maar goed vindbaar op de website www.sinterklaasinamsterdam.nl”, aldus Evenhuis.

Volgens hem is Sinterklaas zelf is erg duidelijk: “Het enige wat ik wil is dat alle Amsterdammers, groot en klein, met een glimlach op het gezicht de Sinterklaastraditie in stand houden. Sinterklaas staat voor verbinding, ontmoeting, barmhartigheid, tolerantie en inclusie. Doe wat met deze uitgangspunten en geef dit mooie feest het mooiste podium.”

Bijeenkomst

De woordvoerder nodigt iedereen uit die gek is op de intocht en de maatschappelijke activiteiten. “Actief meedoen, niet alleen bij de uitvoering, maar ook bij het maken van de plannen kan op de bijeenkomst op maandag 25 oktober, en praat mee over de toekomst van Sinterklaas in Amsterdam.