Van Eesteren Museum is naarstig op zoek naar vrijwilligers

Algemeen
Eén van de gidsen van Van Eesteren Museum legt van alles uit tijdens een wandeling door de buurt.
Eén van de gidsen van Van Eesteren Museum legt van alles uit tijdens een wandeling door de buurt. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST – Aan het noordelijke deel van de Sloterplas ligt sinds 2017 het Van Eesteren Museum, midden in het gebied waar architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren zijn voetafdruk heeft achtergelaten. “Hij heeft deze buurten in Slotermeer stedenbouwkundig ontworpen. De buurt is het buitenmuseum”, vertelt Annemarie Schuitemaker, coördinator vrijwilligers van het Van Eesteren Museum. In en om het paviljoen aan de Sloterplas organiseert het museum veel verschillende activiteiten, grotendeels door vrijwilligers geleid. En daar is nu een groot tekort aan.

“Wij hebben een interessante taak om te laten zien hoe Nieuw-West is gebouwd”, beaamt Annemarie. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd de toekomstige groei van Amsterdam in grote lijnen vastgelegd in het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Cornelis van Eesteren. Het was het eerste stedelijke uitbreidingsplan dat zo systematisch en op basis van zo veel onderzoek tot stand kwam.

We professionaliseren ons steeds meer

Van Eesteren onderscheidde in het (AUP) vier functies in de stad: wonen, werken en ontspanning, met als bindende factor het verkeer. Hij ontwierp woonwijken in de nabijheid van de plaatsen waar gewerkt werd. Daartussen kwamen ontspanningsgebieden met veel groen. In het AUP stond ‘licht, lucht en ruimte’ voorop. Er werd gebouwd in ‘stroken’, flatblokken met lange gaanderijen, voorzien van parken en sportterreinen. Het was voor het eerst dat ruimte voor ontspanning en recreatie zo’n prominente plek kreeg in een stedenbouwkundig ontwerp.

Nieuwe gebouw

Komend vanaf de locatie Broedplaats De Vlugt, heeft het museum bewust de activiteiten in het nieuwe transparante gebouw aan de Sloterplas uitgebreid. Er was nooit een tekort aan vrijwilligers. Immers, vooral inwoners van Nieuw-West die de architectuur interessant en belangrijk genoeg vinden, besteden maar wat graag vrije tijd aan het vertellen over de geschiedenis van hun woonwijk. Annemarie wijt het tekort vooral aan corona. “In die periode hebben mensen denk ik ook de tijd gehad om eens na te denken over van alles en verschillenden hebben dan ook opgezegd.” Het mag duidelijk zijn: het Van Eesteren Museum heeft vrijwilligers nodig.

Eigenlijk gebeurt alles wat we doen aan publieksgerichte activiteiten door vrijwilligers 

Veel organisaties die zijn aangewezen op vrijwilligers hebben een tekort aan kosteloze krachten. “Er was bij ons wel altijd sprake van natuurlijk verloop, maar over het algemeen ging het wel”, vertelt Annemarie. Nu is de nood wat hoger. Het museum kan vrijwilligers voor verschillende klussen gebruiken, van gids tot en met gastheer/vrouw en van klusjesman/vrouw tot en met een it’er. “Eigenlijk gebeurt alles wat we doen aan publieksgerichte activiteiten door vrijwilligers”, vertelt Annemarie die ooit zelf als vrijwilliger bij Van Eesteren Museum is begonnen en allerlei dingen achter de organisatie deed. Nu is ze voor twee dagen per week vrijwilligerscoördinator en maakt het rooster. Er is een vaste staf van vijf mensen die parttime bij het museum werken. Er zijn twaalf coördinatoren die vrijwilligers van verschillende teams aansturen. Ook al telt de lijst van zo’n 100 tot 110 vrijwilligers, zo’n beetje de helft is nog echt actief.

Museumwoning

Het Van Eesteren Museum is van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Twee museumgidsen leiden op deze middagen een wandeling; om 13.00 uur wandelgids door het buiten museum, om 14.30 uur naar de museumwoning de Freek Oxstraat. Onderweg vertelt de gids allerlei wetenwaardigheden over de buurt. De museumwoning geeft een indruk hoe er in de jaren 50 werd gewoond.

“We professionaliseren ons steeds meer. Naast de wandelingen is er altijd een expositie, we hebben een eigen collectie kunstwerken, een bibliotheek van vooral gedoneerde boeken en die allemaal in het systeem worden ingevoerd, er is een zelfstandige audiotour door de woning, waar via een qr-code op de telefoon een route wordt aangegeven, er zijn educatiegidsen die lessen voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs en studenten worden gegeven. Dat gebeurt allemaal door vrijwilligers.”

Vaste functies

Ondanks het feit dat er toch wat vrijwilligers nu zijn gestopt, is het overgebleven deel behoorlijk trouw. “Sommigen werken er sinds 2010, toen het museum is opgericht. Die mensen zijn ook een beetje ons museum.” Van Eesteren Museum werft vrijwilligers op vaste functies, zoals een klusjesman, technische hulp ter ondersteuning van presentaties, het verzorgen van feesten en partijen wanneer de ruimte van het museum wordt gehuurd, het helpen van studenten die een scriptie schrijven, collectiebeheer, het onderhouden van de tuin bij de museumwoning, de ramen lappen van het museum, flyers maken, het tot stand laten komen van de audiotour en zo zijn er nog een flink aantal klussen te noemen. “Er is altijd werk”, volgens Annemarie.

Vrijwilligers zijn onze inspiratie en denktank

Vrijwilligers komen bij Van Eesteren Museum in een warm bad, belooft Annemarie. Er wordt één of twee keer per maand een borrel gehouden zodat ze elkaar ontmoeten en één keer per jaar wordt er een vrijwilligersuitje georganiseerd. “Vrijwilligers zijn onze inspiratie en denktank. Wij worden rijker en beter vanwege hun inbreng, ervaring, vaardigheden en belangstelling. Daar varen wij op. Met de hulp van vrijwilligers zijn wij geworden wat we nu zijn; een museum met een enorme variatie en diversiteit aan activiteiten, knowhow, kennis en ideeën. Vrijwilligers zijn ons waardevol. En het leuke eraan is, is dat je zoveel mensen tegenkomt, dat je uitwisselt en van elkaar hoort en leert.”

Op vaneesterenmuseum.nl is een overzicht te vinden van vacatures in de vacaturebank. Aanmelden kan via: info@vaneesterenmuseum.nl.