Deze mooie plannen voor de buurt zijn het geworden

Algemeen
Eerder buurtbudget leverde een mooie bloemrijke klimaattuin op.
Eerder buurtbudget leverde een mooie bloemrijke klimaattuin op. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Heel Nieuw-West van twaalf jaar en ouder kon onlangs stemmen op de beste ideeën van buurtgenoten. Na eerdere, meer lokale, edities van dit gemeentelijke buurtbudget konden bewoners dit jaar in heel het stadsdeel hun plannen voor een betere buurt indienen. Maar liefst 14.514 stemmen werden gegeven. Vooral aan initiatieven die de verschillende buurten groener maken en eenzaamheid tegengaan.

Shirley Brandeis

Vanwege de bekende omstandigheden werd het geen feestje met z’n allen, maar een livecast met nazit in de zoom. Oftewel: online kon iedereen die de uitslag wilde weten meekijken. Dat waren zeker de vele plannenindieners; buurtbewoners die bijvoorbeeld de speeltuin in hun wijk willen opknappen, het zwerfafval samen met buurtgenoten willen oppakken of met avondverlichting de winkelstraat willen opvrolijken. Opvallend veel plannen waren er voor meer groen en rondom aandacht voor eenzame buurtgenoten. “Zaken die mensen een thuisgevoel geven,” aldus stadsdeelvoorzitter Emre Ünver. “Men wil duidelijk een schone, groene buurt waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je kunt ontspannen en waar oog is voor buren, vooral zij die alleen zijn.”

Duimpjes

Een plan indienen voor een stukje van het buurtbudget, dat in totaal 864.000 euro bedraagt, is meer dan alleen een goed idee hebben, weten de bewoners die meededen. Het plan moet behoorlijk uitgewerkt zijn, inclusief begroting, en meerdere buurtgenoten iets opleveren. Dit jaar werden 240 plannen ingediend, waarvan 140 in een eerste stemronde de benodigde minimale veertig duimpjes van buurtbewoners kregen. Deze 140 werden door de gemeente beoordeeld op haalbaarheid, waarna 109 overbleven voor de stemmers. Alle bewoners vanaf twaalf jaar hadden hiervoor een stembiljet met unieke code in de bus gekregen om in eigen wijk hun favoriete buurtinitiatieven hun steun te geven.

Grasveld beu

De uitslag vanuit New Metropolis vorige week werd voorafgegaan door een gesprek met succesvolle plannenindieners uit voorgaande jaren. Zoals Jocelyn de Kwant, die met haar buren in 2019 meedong voor een stukje buurtbudget om een bloemrijke klimaattuin aan te leggen. De buurt was het beu dat het grasveld van het Meerwaldtplantsoen, langs de Harry Koningsbergerstraat, het hele jaar óf onder water stond óf lelijk verdroogd was. Een klimaattuin met wadi’s (diepere kuilen waar water in kan wegzakken) en wilde bloemen was de oplossing, die werd uitgewerkt in samenwerking met Buro Regen&Water en stichting NL Bloeit! Een gedegen aanpak dus, die leidde tot voldoende stemmen en uiteindelijk in het voorjaar van 2020 tot een dag waarop zestig buren de eerste plantjes in de grond deden. “Het werkt!” vertelde tijdens de livecast een enthousiaste Jocelyn, die zo de nieuwe generatie plannenindieners een mooi vooruitzicht bood.

Blije bijen

Per buurt werd vervolgens bekendgemaakt welke bewoners komende tijd hun plan tot uitvoering mogen brengen. In Geuzenveld/Slotermeer kan men zich vast verheugen op onder andere een bloementuin en een voedselbos in het Sloterpark, statiegeld op zwerfafval en een klusteam. Slotervaart gaat voor ‘wilde bloemen, blije bijen’, een lunch voor eenzame ouderen, een fitnessplek onder het viaduct van de Lelylaan en zowel een duurzame markt als een vintage/ruilmarkt. Osdorp krijgt avondverlichting aan de Osdorper Ban, een weggeefwinkel en een speelfontein plus speeltuin in het Stadspark. In De Aker/Sloten/Nieuw Sloten wordt eenzaamheid aangepakt, komt er street art tegen verloedering en een rechtswinkel. En nog veel meer.

Op www.amsterdam.nl/gebiedspaginas/buurtbudgetten-nieuw-west staan alle plannen die worden uitgevoerd.