Column Emre Ünver: De kracht van omzien

Algemeen
Emre Ünver.
Emre Ünver. (Foto: Jaap Wals)

NIEUW-WEST - Elke maand vertelt één van de drie stadsdeelbestuurders van Nieuw-West over iets dat hij heeft meegemaakt of bezig houdt. Deze week Emre Ünver.

“De ‘buurtmoeders’ hebben de harten gestolen van Amsterdammers en mensen ver buiten onze stadsgrenzen. Ze hebben zelfs nationale bekendheid verworven. Die erkenning en waardering verdienen ze. Wat deze vrouwen bijzonder maakt is dat ze vrijwillig zijn opgestaan vanuit de community om te waken over onze jongeren met zachte én soms strenge hand.”

“Wat mij betreft zijn ze er echter niet slechts om te surveilleren. Nieuw-West is meer dan een plek met overlastgevende jongeren. Er bekruipt mij soms een ongemakkelijk gevoel bij de stereotypering van deze vrouwen.”

Hou van mijn buurt

“Ze zijn ook niet de enigen die opstaan om iets terug te geven aan ons stadsdeel. Ons stadsdeel kenmerkt zich door mensen die omkijken naar de ander, of zoals een bewoner treffend verwoordde: ‘ik haat mijn huis, maar ik hou van mijn buurt.”

Van onderop de ruimte geven

“De sleutel naar verandering, daar ben ik van overtuigd, is die liefde omzetten naar impact in de buurt door als gemeente kleine informele initiatieven van onderop de ruimte te geven. Ze weten vaak beter dan wij en de grotere organisaties wat er speelt en komen met praktische oplossingen. Wij als stadsdeel hebben hier de afgelopen jaren in geïnvesteerd en het maakt een verschil.” 

In stilte helpen

“Ik zou dit jaar willen afsluiten met een dankwoord aan de buurtmoeders, buurtvaders, jongerenwerkers, vrijwilligers, jong en oud die vaak in stilte helpen met het schoonhouden van de straat, het waken over onze jongelui, het omkijken naar eenzame ouderen en het stiekem toeschuiven van eten, kleding of zelfs geld aan onze ongedocumenteerde bewoners, alleenstaande moeders en anderen, die minder hebben dan zij.”

Dank jullie wel

“Het zijn weer even barre tijden en we kunnen niet zonder jullie betrokkenheid. Jullie laten Nieuw-West van zijn mooiste kant zien. Dank jullie wel.”