Amsterdam verbiedt demonstratie ‘Samen voor NL’ op 2 januari

Algemeen

AMSTERDAM - De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en OM) verbiedt de aangekondigde demonstratie Samen voor NL van zondag 2 januari 2022 op het Museumplein.

De driehoek was ondanks de lockdown bereid de demonstratie te faciliteren onder de voorwaarde dat er een maximaal aantal demonstranten zou zijn en dat de duur en de vorm beperkt zouden blijven. Met een maximaal aantal van 3.500 mensen zou er veilig op 1,5 meter afstand op het Museumplein kunnen worden gedemonstreerd.

Organisatie weigert medewerking

De organisatie van deze demonstratie heeft aangegeven 25.000 demonstranten te verwachten en door de stad te willen trekken. De organisatie is niet bereid mee te werken aan een veilig en ordelijk verloop en heeft aangekondigd de confrontatie op te willen zoeken en de regels te gaan overtreden. Ook heeft de politie sterke aanwijzingen dat er personen en groepen aanwezig zullen zijn die uit zijn op ongeregeldheden en bereid zijn om geweld te gebruiken. In het belang van de volksgezondheid en om wanordelijkheden te voorkomen, ziet de driehoek zich daarom genoodzaakt de demonstratie te verbieden.