Bewoners willen weten: wanneer wordt de Wildeman gesloopt?

Algemeen
Een van de onderdoorgangen aan de Osdorper Ban.
Een van de onderdoorgangen aan de Osdorper Ban. (Foto: Brandeisfotografie)

Deel 3: de actiegroep

NIEUW-WEST - Het stinkt, het schimmelt, het rot en het kraakt. De logische belofte van sloop en nieuwbouw in de Wildemanbuurt, gelegen rondom de Osdorper Ban, is verstomd. En dus wonen Hakima, Zohra, Sadia, Fatima en Nabila met hun gezinnen in huizen die je niemand toewenst. De kou in hun lijf hebben ze, maar verhit zitten ze aan tafel met de Westerpost. Na eerder een artikel over woongenot (Westerpost van 29 december 2021) en de plannen (5 januari 2022) staat deze week de strijd van een groep bewoners die het nu echt zat zijn centraal. “We zijn de verpaupering voorbij. Het is vijf over twaalf.”

Deze week gaan ze het aanbieden. De honderden handtekeningen van bewoners. Aan burgemeester Halsema. Met de vraag: sloop onze huizen. Huizen die zo slecht zijn dat meer dan tachtig procent van de mensen eruit wil. Een korte terugblik: begin deze eeuw lagen er plannen voor sloop en vernieuwing. Toen kwam er een economische crisis en daarna was de Wildemanbuurt weer terug bij af. Er werd wat geïnvesteerd, opgelapt, maar woningcorporatie Stadgenoot gaat niet mee in de sloopwensen van bewoners, waaronder Hakima, Zohra, Sadia, Fatima en Nabila.

Shirley Brandeis

Sloopwensen die voortkomen uit klachten over steeds terugkerende schimmel, over tocht, kou en houtrot, over slechte keukens, te hoge loodconcentraties, asbest en stank. Om over wat dit met bewoners en vooral ook hun kinderen doet nog maar niet eens te spreken. Nu pikken ze het niet langer. Politiek, media, alles gaan ze erbij halen, Tot dus de burgemeester aan toe.

Genegeerd

“Start investeren in de Wildemanbuurt,” was een van de noodkreten die Sadia uitsprak tijdens een vergadering van de stadsdeelcommissie Nieuw-West eind vorig jaar. “We zijn de verpaupering voorbij. Het is vijf over twaalf.” Hun vraag is of het stadsdeel een doorbraak kan forceren en samen met Stadgenoot de vernieuwing weer wil oppakken. Dit is dertien jaar geleden beloofd, maar na de crisis leek de Wildeman vergeten

De vele handtekeningen van buurtgenoten maken duidelijk dat ze niet alleen namens zichzelf spreken. De verhalen die ze horen bij het ophalen daarvan, huis na huis, sterken hen hier ook in. De meeste mensen in de buurt voelen zich genegeerd. 

“Ik begrijp dat u boos en sceptisch bent,” zei stadsdeelvoorzitter Emre Ünver tijdens de vergadering van de stadsdeelcommissie na het verhaal van Sadia te hebben gehoord. En terecht, vond hij. “Dit is dertien jaar geleden beloofd, maar na de crisis leek de Wildeman vergeten.”

 Het stadsdeel probeert sindsdien de buurt positieve aandacht te geven. Er kwamen ontmoetingsplekken, een plan voor prettiger onderdoorgangen aan de Osdorper Ban en andere kleine verbeteringen. Maar er is duidelijk meer nodig. Stadgenoot heeft hierin de regie. De corporatie is volop bezig Geuzenveld en Slotermeer op te knappen. Maar niet dit deel van de Wildemanbuurt.

Tot het bittere eind

Ronald Mauer, portefeuillehouder Wonen in Nieuw-West, bezocht eind 2021 samen met Stadgenoots bestuursvoorzitter Marien de Langen een bewonersbijeenkomst. “Ik zag dat hij schrok van de situatie,” aldus Mauer tijdens de stadsdeelcommissievergadering. Volgens hem is de corporatie niet ongevoelig voor de geluiden en wil men ernaar kijken. 

Dat klopt. “We nemen de zorgen van de bewoners serieus,” zegt een woordvoerder van Stadgenoot. Dat er niet is gesloopt, is duidelijk. “Stadgenoot moest door de kredietcrisis de plannen in 2011 voor minstens tien jaar uitstellen. Renovatie was een goed alternatief, lieten we de bewoners toen weten.

We nemen de zorgen van de bewoners serieus

Er zijn wel wat dingen verbeterd, waaronder in 2013/2014 de isolatie en ventilatie.” Of sloop nog een optie is, wordt nu bekeken. “Dat vergt helaas tijd, maar de situatie heeft onze aandacht.” 

Ook het Masterplan Nieuw-West, een twintig jaar durende aanpak ter verbetering van het stadsdeel, komt eraan. In 2021 hebben bewoners meegedacht en -gepraat. Mauer: “Het Masterplan is bedoeld om de gewenste doorbraak te forceren. Samen met bewoners. Ik hoop dat zij ons als medestander gaan beschouwen en dat we hun vertrouwen kunnen herwinnen.” 

Die bewoners zullen tot het bittere eind doorgaan, zeggen ze. Nu op naar de gemeenteraad en de burgemeester.

Volgende week in de serie ‘De Wildeman wil sloop’ komt portefeuillehouder Ronald Mauer uitgebreider aan het woord. Daarna volgt een interview met Stadgenoot.