Bewoners willen weten: wanneer wordt de Wildeman gesloopt?

Algemeen
Ronald Mauer bij Station Wildeman, de nieuwe ontmoetingsplek in de buurt.
Ronald Mauer bij Station Wildeman, de nieuwe ontmoetingsplek in de buurt. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Het stinkt, het schimmelt, het rot en het kraakt. De logische belofte van sloop en nieuwbouw in de Wildemanbuurt, gelegen rondom de Osdorper Ban, is verstomd. Afgelopen weken liet de Westerpost Hakima, Zohra, Sadia, Fatima en Nabila aan het woord, die met hun gezinnen in huizen wonen die je niemand toewenst. Deze week een interview met Ronald Mauer, dagelijks bestuurder in stadsdeel Nieuw-West. Mauer zit sinds 2002 in de lokale politiek en is sinds 2018 onder andere verantwoordelijk voor de portefeuilles bouwen/wonen en ontwikkelbuurten. “We hebben te weinig aandacht gegeven aan de woningen.”

Shirley Brandeis

Deel 4: interview met de dagelijks bestuurder

Over de bewoners
“Ik kan me voorstellen dat een groot deel van de bewoners zich zorgen maakt over hun buurt, over hun huizen. Ik ben blij dat zoveel mensen daar mee willen denken om hun buurt weer mooier en leefbaarder te maken. Het is goed dat zij zich laten horen; dat kunnen we goed gebruiken in de gesprekken die we gaan voeren met woningcorporatie Stadgenoot en de gemeente. Het is natuurlijk jammer dat het zover moest komen dat deze bewoners dat signaal moesten geven. Maar het is nu wel duidelijk dat er wat moet gebeuren in de Wildemanbuurt.”

Over de buurt toen en nu
“In 2002 kwam ik in de stadsdeelraad van Osdorp, dat toen nog een zelfstandig stadsdeel was. In die periode ging alle aandacht naar de aangewezen stedelijke vernieuwingsgebieden, waaronder het Zuidwest Kwadrant in Osdorp. De Wildemanbuurt is, als je terugkijkt, altijd een beetje een ondergewaardeerde buurt geweest. Pas in 2009 was de buurt aan de beurt. Bewoners werden gevraagd mee te denken, zelfs mee te tekenen aan hun toekomstige buurt. En toen was er de financiële crisis, Stadgenoot gaf aan niet meer te kunnen investeren, en stopte alles abrupt. Terwijl de Wildeman al een buurt was waar echt wat moest gebeuren.”

Over na de crisis
“Als stadsdeel zagen we wel wat er speelde. Op het gebied van jeugdoverlast en vuil deden we van alles: er kwam een nieuwe school, Het Talent, de onveilige onderdoorgangen aan de Osdorper Ban werden aangepakt en er kwamen buurtontmoetingsplekken, zoals Station Wildeman, waar onder andere de jeugd een plek heeft en mensen hulp bij hun zoektocht naar een baan kunnen krijgen. Er is dus echt wel iets gebeurd in die buurt. Maar we hebben te weinig aandacht gegeven aan de huizen. Te weinig naar de bewoners geluisterd.”

De Wildemanbuurt is altijd een beetje een onder-gewaardeerde buurt geweest

“We hebben teveel de veiligheid bij de politie, die daar om de hoek zit, gelaten en de woningen bij Stadgenoot, die aangaf dat die nog in goede staat zijn. De corporatie maakte keuzes en ging, begrijpelijk, eerst buurten in Geuzenveld en Slotermeer opknappen. Maar nu moeten we echt hier aan de slag. Samen met Stadgenoot, de politie en de bewoners. Dat zal een behoorlijke klus worden, maar de aandacht is er. En het momentum is er, met het Masterplan Nieuw-West.”

Over het Masterplan Nieuw-West
“Dat is een twintig jaar durende aanpak om het stadsdeel leefbaarder en veiliger te maken. Maatschappelijke organisaties, bewoners, ondernemers, de gemeente én het Rijk werken hierin samen. Vorig jaar waren er bijeenkomsten met bewoners waardoor we de kansen en problemen in het stadsdeel nog scherper op het netvlies kregen. Belangrijkste doel is dat we de jeugd een betere uitgangspositie gaan geven in Nieuw-West.

Goed nieuws: de Wildemanbuurt staat centraal in dit plan. De buurt moet betere, mogelijk nieuwe woningen krijgen, schonere straten, minder jeugdoverlast en minder criminaliteit. Sommige hiervan zullen een zaak van de lange adem zijn; het is niet zo opgelost. Maar we hebben in andere buurten gezien dat het kan; een omslag maken, een betere buurt worden.”

Over de bewoners
“Het is natuurlijk ook de verantwoordelijkheid van bewoners zelf om hun buurt schoon en veilig te houden. Het vuil komt niet uit de lucht vallen. En als het over jeugd gaat, gaat het ook om hun eigen kinderen.”

Dat er wat moet gebeuren, renovatie of sloop/nieuwbouw, is wel duidelijk

“De actiegroep neemt die verantwoordelijkheid en geeft een duidelijk signaal. Daarnaast zijn er ook tevreden bewoners, die geen sloop willen. Bij een bijeenkomst in november zag ik die beteuterd toekijken toen hun buurtgenoten mij en de bestuursvoorzitter van Stadgenoot een petitie aanboden. Dat wordt dus best nog een gesprek. Maar dat er wat moet gebeuren, renovatie of sloop/nieuwbouw, is wel duidelijk. 

Mogelijk kan een deel verhuizen naar toekomstige nieuwbouw in de Blomwijckerbuurt, aan de andere kant van de Osdorper Ban. Bewoners willen dat nu niet omdat ze niet zijn aangemerkt als stedelijk vernieuwingsurgent. Dat ben je pas als je huis gesloopt wordt en dan krijg je een verhuiskostenvergoeding. Misschien kunnen we daar wat soepeler mee omgaan. Door die urgentie en dus vergoeding ook te regelen als je woning niet gesloopt wordt en het gebied waarbinnen je kunt verhuizen iets te vergroten. Zo kunnen mensen doorschuiven en hun gewenste betere woning in eigen buurt krijgen. Wie weet.”

Volgende keer in de serie ‘De Wildeman wil sloop’ een interview met Stadgenoot-bestuurder Marien de Langen. 

Wildemanbuurt Amsterdam

De Wildemanbuurt in Amsterdam is gebouwd in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw en maakt onderdeel uit van de Westelijke Tuinsteden. De afgelopen jaren zijn verschillende plannen ontwikkeld om de hevig verouderde Wildeman op te knappen. Het vernieuwingsplan van de wijk spitst zich toe op het vernieuwen en verbeteren van bestaande woningen en het opknappen van de openbare ruimte.

De economische crisis zette een rem op de ontwikkelplannen. Inmiddels is de stedelijke vernieuwing voor de Wildemanbuurt hervat. Het vernieuwingsplan kent verschillende onderdelen, waarbij de hoogste prioriteit ligt op het verbeteren van de leefomstandigheden in de wijk. De Westerpost volgt de ontwikkelingen in de Wildeman op de voet en gaat in gesprek met zowel bewoners als bestuurders.