Nieuwe expo bij Het Kijks in Slotermeer

Algemeen
Een vijfjarige moest de tentoonstelling openen en deed dat met plezier.
Een vijfjarige moest de tentoonstelling openen en deed dat met plezier. (Foto: H.H. te A.)

NIEUW-WEST - Het wereldberoemde exporience (een ander woord voor een bijzonder outdoor minimuseum) met de naam ‘Het Kijks’ heeft sinds de opening in de zomer van 2020 met diverse tentoonstellingen een groot publiek opgebouwd. Ook de nieuwste gratis te bezoeken tentoonstelling, in het raam aan de zijkant van Noordzijde 54 (Noorderhof), belooft weer een trekker te worden, al wordt massatoerisme niet op prijs gesteld in de rustige buurt.

Shirley Brandeis

De buurt naar zichzelf laten kijken. Dát is het doel van directeur Hugo Hoes, die samen met echtgenote Irene Schipper (tevens technisch directeur) Het Kijks oprichtte. Eerdere tentoonstellingen toonde de buurt in alle fases van een mensenleven. Van sneeuwpoppen en rondslingerende stepjes tot schaftketen en deelauto’s. Het idee voor een lokaal museum ontstond in de coronazomer van 2020, toen dagelijks een stoet van niet-vakantiegangers uit de buurt langs het raam van Hoes en Schipper richting speeltuin ging. Dat raam kon iets bijdragen aan deze moeilijke tijd, dachten ze, al heeft Het Kijks zich inmiddels ontpopt tot een permanente culturele hotspot met een eigen magazine (Het Kijks Koerier) en ook een eigen kanaal, Het Kijks TV.

Papa!

Zondag 16 januari werd de nieuwste expositie geopend met een beetje publiek, met spoken word van directeur Hoes over zijn fotobestelling bij een bekend warenhuis en een toespraak van kunsthistoricus Jantine Swagerman. “Weg met Het Kijks!” werd er geroepen. Maar dat was omdat het evenement alleen door mocht gaan als demonstratie, legde Hoes uit aan geschrokken toeschouwers. Na alle formaliteiten kreeg de vijfjarige Kijksfan en buurjongen Mickey de eer het doek voor de raamexpositie weg te halen, waarna hij direct zijn vader herkende (“Oh, papa!”) op een van de foto’s.

Zoek je zelf

Inhoudelijk kunnen we hier natuurlijk niets melden. We willen dat u eropuit gaat, de straat dus op, zelf gaat kijken. Ook in deze tijd kan en mag dat. Hint: het onderwerp is net als Het Kijks zelf een gevolg van de lockdown. 

Hoes: “Het aantal besmettingen steeg, het was koud buiten, ik ben van huis uit gaan mijmeren wat het onderwerp van de nieuwste tentoonstelling kon worden. En toen kwam ik op dat Amerikaanse bedrijf dat ons bespiedt. Meer zeg ik niet.” Nog één ding dan: “Kom kijken en zoek je zelf. Zo heet de expositie ook: Zoek je zelf.”

Op www.facebook.com/HetKijks en instagram.com/hetkijks staan foto’s, berichten en filmpjes over Het Kijks.