Bewoners willen weten: wanneer wordt de Wildeman gesloopt?

Algemeen
Afzwaaiend bestuurder Marien de Langen.
Afzwaaiend bestuurder Marien de Langen. (Foto: Suzanne Blanchard)

Door Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - Het stinkt, het schimmelt, het rot en het kraakt. De logische belofte van sloop en nieuwbouw in de Wildemanbuurt, gelegen rondom de Osdorper Ban, is verstomd. Afgelopen weken liet de Westerpost Hakima, Zohra, Sadia, Fatima en Nabila aan het woord, die met hun gezinnen in huizen wonen die je niemand toewenst. Deze week een interview met Marien de Langen, bestuurder bij woningcorporatie Stadgenoot.

Deel 5: interview corporatiebestuur

Hij heeft de artikelen over de Wildeman in de Westerpost gelezen. De onvrede onder een groep is hem bekend. “Aan de ene kant kan ik me voorstellen dat je als bewoner het gevoel krijgt dat jouw buurt wordt overgeslagen als je om je heen veel ziet opknappen. Aan de andere kant hebben we sinds de sloopplannen werden afgeblazen, vanwege de crisis in 2011, niet stilgezeten in de Wildeman. Er is zeven miljoen geïnvesteerd in verbeteringen. En verder wordt onder andere wooncomplex Grasrijk gerenoveerd, worden na de sloop van Groenehuyzen op diezelfde locatie circa 190 woningen gebouwd, zijn we voor het Bullepad/Braak en Bosch het participatietraject voor renovatie gestart en beginnen we binnenkort met de verbouwing van de voormalige Lukasschool. Daar komen dertig woningen voor jongeren. Jongeren uit de Wildemanbuurt.”

Netjes mee omgaan

Bewoners vertelden aan de Westerpost over stankoverlast in de badkamer, schimmel in keukenkastjes en huizen die niet warm te stoken zijn, al zet je de cv op 24 graden. En hoe die klachten niet accuraat werden opgepakt door Stadgenoot. De Langen: “Dat zijn ernstige klachten. Alleen herken ik die niet in onze statistieken. Mensen moeten alles melden. Niet denken: dat heeft toch geen zin. Wij horen daar dan netjes mee om te gaan.” Bewoners vertelden De Langen persoonlijk over deze klachten en over hun wens voor nieuwbouw twee maanden geleden tijdens een bijeenkomst in de Wildeman. “Sindsdien wil de actiegroep niet meer met ons praten. Dat vind ik jammer. Ik zou het gesprek graag voortzetten.”

Het komt wel goed met ingewikkelde wijken

Opnieuw kijken

Dat zal zijn opvolger, Anne Wilbers, zeker doen. Marien de Langen gaat 1 februari van dit jaar weg bij Stadgenoot. “De Wildeman heeft onze aandacht. We zullen de bewoners niet laten zitten. We gaan echt investeren in deze buurt. Zoals dus bij Grasrijk en de voormalige Lukasschool. We gaan opnieuw kijken naar de situatie en wat we kunnen gaan doen om dat te verbeteren.” Nee, het plan van meer dan tien jaar geleden zal niet worden gerealiseerd. “Allereerst kost sloop ons veel geld en ten tweede leverde dat plan minder woningen dan het huidige aanbod op, met ook nog eens slechts dertig procent sociale huur. Dat is in deze tijd niet meer wenselijk. Dan moeten veel mensen gedwongen hun buurt uit.”

Ingewikkelde wijken

Met het Masterplan Nieuw-West, een recent ontwikkelde twintigjarige aanpak om de leefbaarheid en veiligheid in het stadsdeel aan te pakken, ziet De Langen op termijn een mooiere Wildemanbuurt voor zich. “Met niet alleen betere woningen, maar ook een mooiere openbare ruimte en minder criminaliteit. Daarvoor moeten we de aanpak van de buurt met meer partijen oppakken. Natuurlijk met bewoners. Niet alleen de actiegroep die nu van zich laat horen, maar ook tevreden bewoners, die ik ook heb gesproken.” 

Geuzenveld

Het komt wel goed, weet hij na veertig jaar werken aan, zoals hij het noemt, ingewikkelde wijken. “Neem de Bakemabuurt in Geuzenveld. Ook een buurt waar de plannen voor stedelijke vernieuwing in de crisis zijn stopgezet. Die is inmiddels helemaal vernieuwd. Moet je eens kijken hoe mooi het er daar nu uitziet!”

Op www.stadgenoot.nl/werk-in-uitvoering kunt u lezen over de verschillende projecten in uitvoering door Stadgenoot.

Afbeelding