Amsterdam tweede in aantal schademeldingen storm Eunice

Algemeen
Afbeelding
(Foto's: Drimble)

AMSTERDAM - De storm Eunice trok vrijdag en in de nacht van zaterdag over Nederland, Eunice was de zwaarste storm in vier jaar tijd. Urenlang werd windkracht 10 gemeten, tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder. De storm leverde veel stormschade op. In Rotterdam waren 242 meldingen van schade. Amsterdam kwam op de tweede plaats met 180 meldingen.

Apeldoorn telde 119 meldingen, Den Haag 94, Arnhem 82, Nijmegen 72 en Ede 68.

Overbelast

De storm had de piek tussen 17.00 en 18.00 uur, het noodnummer 112 raakte overbelast door de vele stormschade meldingen, omdat het noodnummer overbelast raakte is een NL-Alert verzonden.


De hulpdiensten zijn enorm druk geweest om alle meldingen af te kunnen handelen. Volgens cijfers van nieuws- en informatiewebsite Drimble komen er op een gemiddelde dag voor enkel de brandweer ongeveer 500 meldingen binnen bij het 112 noodnummer. Tijdens Eunice waren dit maar liefst 4000 tot 4250 meldingen.

Brandweer 

Voor de brandweer zijn dit het meest aantal meldingen op een dag in meer dan 5 jaar tijd. Vrijwel elke melding voor de brandweer ging daarbij over stormschade. De meeste meldingen werden gezien in de provincies Noord-holland, Zuid-holland en Gelderland. Het aantal meldingen voor de Ambulancedienst waren vergelijkbaar met een normale dag volgens Drimble. De razende drukte bij de brandweer is goed terug te zien op de kaart op Drimble.