Tips voor actieve uitstapjes met dementerenden

Partnerbijdrage
Mensen met dementie blijven vaak het liefst thuis.
Mensen met dementie blijven vaak het liefst thuis. (Foto: Pr)

AMSTERDAM - Ouderen met dementie komen steeds minder vaak het huis uit. Begrijpelijk, want in een vertrouwde omgeving voelen ze zich vaak op hun best. Toch is het belangrijk dat dementerenden voldoende beweging en stimulatie krijgen om zo hun gezondheid op peil te houden. Daarom hebben we samen met De Thuiszorg Student een paar leuke actieve uitjes op een rijtje gezet, die om samen te doen met uw dementerende naaste in Amsterdam.

Mensen met dementie blijven vaak het liefst thuis. Daar kunnen zij zich het meest herinneren, voelen ze zich veilig en op hun gemak. Buitenshuis zijn er vaak te veel prikkels en door de onbekende omgeving kan er onzekerheid, verwarring en angst bij hen opspelen. Om deze redenen blijven dementerenden vaak ook liever binnen.

Minder beweging

Het gevolg is dat deze senioren met dementie nóg minder beweging krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Terwijl lichaamsbeweging juist het lijf gezond houdt en de hersenen stimuleert. Het is daarom belangrijk om voldoende leuke activiteiten samen te doen, waardoor de hulpbehoevende zich veilig en vertrouwd voelt en toch voldoende prikkels krijgt.

Tips voor actieve uitstapjes

Actieve uitstapjes kunnen bevorderend op de gezondheid van uw naaste werken, maar het moet ook veilig en plezierig zijn voor dementerende. Enkele tips om samen fijn op stap te gaan in Amsterdam:

Rondje in de oude buurt

Bezoek samen met uw dementerende naaste zijn of haar oude woonwijk. Loop een rondje door de straten en stop geregeld om herinneringen op te halen. Mensen met dementie weten vaak nog veel van hun verleden en zullen verheugd zijn deze oude plekken weer te zien. Is lopen lastig? Huur dan een duo-fiets, zodat jullie samen door de stad kunnen fietsen!

Terrasje pakken

Ga bij mooi weer samen op het terras zitten. Gezellig onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen jullie de voorbijgangers bekijken, lunchen of een spelletje doen. Ook de wandeling naar het terras helpt mee bij de stimulatie van de geest. Is het gebruikelijke terras te druk? Zet zelf een tafeltje met stoeltjes buiten om het ‘terrasgevoel’ na te bootsen.

Dierentuin of kinderboerderij bezoeken

Is uw hulpbehoevende naaste dol op dieren? Neem hem of haar voor een middag mee naar de dierentuin of de kinderboerderij. Samen de dieren bekijken en benoemen helpt om de hersenen op een andere manier te stimuleren en levert tevens veel plezier op! Daarbij zijn de meeste kinderboerderijen vrij toegankelijk en dierentuinen hebben vaak seniorenkortingen. Zo hoeft het uitstapje ook niet duur te zijn.

Zoek de muziek op

Muziek kan veel teweeg brengen. Bezoek het theater of een (dans)cafe en probeer samen eens te dansen. Niet alleen vrolijkt iedereen op van muziek, maar is dansen een leuke vorm van bewegen. Is uw naaste minder mobiel? Zet eens wat oude liedjes op en kijk of je naast ze nog herkent. Vaak kunnen ze de tekst nog meezingen en rustig mee meebewegen op het ritme.

Student ondersteunt

Het organiseren van voldoende activiteiten voor uw hulpbehoevende naaste kan soms net wat te veel zijn, naast de dagelijkse verzorging. De Thuiszorg Student kan uitkomst bieden: naast hulp in het huishouden of boodschappen doen, kunnen onze zorgstudenten ook helpen bij het uitvoeren van verschillende activiteiten, waaronder wandelen, fietsen of simpelweg gezelschap houden.

Bent u of kent u iemand die wat extra ondersteuning kan gebruiken bij het verzorgen van hun dementerende naaste? Kijk dan op onze website voor meer informatie over particuliere thuiszorg in Amsterdam