Kafka Band en Geef je over in EYE

Nieuws

NOORD - EYE presenteert op 7 februari een avondvullend programma bij de tentoonstelling The Quay Brothers’ Universum. Na de presentatie van het essay Geef je over, dat Nina Polak over de tentoonstelling schreef, volgt een bezoek aan de tentoonstelling, een discussie over de visie van de auteur en een spetterend concert van de Tsjechische Kafka Band. Cartoonist Jaroslav Rudiš en de schrijver-muzikant Jaromír Švejdík maakten van Kafka’s beroemde roman Het slot een avontuur op het snijvlak van film, literatuur, muziek en graphic novel.
In de EYE-zaal Room with a View kan de bezoeker de geest slijpen aan Geef je over, het essay van Nina Polak over de gebroeders Quay, dat in De Gids van 30 januari te lezen is. Na een bezoek aan de tentoonstelling kan er gediscussieerd worden over de visie van de auteur: Het werk van The Quay Brothers is een antigif tegen de hedendaagse alomtegenwoordige afleiding. "Wanneer we kijken naar bewegende dode materie worden we aangeraakt door iets wat we normaal liever niet zien, of niet kunnen zien – zeker niet wanneer we elke stilte opvullen met het spelen van Angry Birds op onze smartphones. De unheimlichkeit van de levende objecten van de gebroeders Quay roept weerstand op", aldus Polak.
Footnotes, het filmprogramma bij de tentoonstelling The Quay Brothers’ Universum, gaat in op inspiratiebronnen van hun werk. De Quay Brothers raakten al in hun studiejaren in de ban van Kafka. Zijn boeken openden een Middel-Europese wereld voor hen, waar mensen leven tussen droom en werkelijkheid en waarin vervreemding het onmogelijk maakt contact te krijgen. De Tsjechische groep Kafka Band verzorgt na Geef je over een spetterende live voorstelling rond Kafka’s beroemde roman Het slot. Een avond op het snijpunt van film, literatuur, muziek en strip.
Kafka Band bestaat uit de Tsjechische kunstenaars Jaroslav Rudiš (schrijver) en Jaromír Švedík (zanger en striptekenaar). De Kafka Band hervertelt Het slot in de taal van strips en rockmuziek. Een zes man sterke band speelt rocksongs, opgebouwd rondom fragmenten uit Het slot, met op de achtergrond projecties uit de graphic novel die Švejdík onlangs van Het slot maakte.
Geef je over, 7 februari 19.00; Kafka Band, 7 februari 19.30 en 21.30 in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl