Jongeren ontvangen een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken ACWY. (Foto: AdobeStock)

Prik tegen meningokokken

AMSTERDAM - Ongeveer 16.000 jongeren in Amsterdam en Diemen ontvangen eind maart een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken ACWY. De uitnodiging (brief met oproepkaart) komt met de post. Het gaat om iedereen die geboren is in 2001, 2002 of tussen 1 januari en 1 mei 2004. Jongeren uit 2003 en 2005 krijgen eind mei een uitnodiging.

Jongeren uit Amsterdam en Diemen kunnen donderdag 18 april naar de RAI komen. Op de uitnodiging staat de exacte tijd. Komt de tijd niet goed uit? Kijk op ggd.amsterdam.nl voor de mogelijkheden. Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden elk jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook gaan er elk jaar meer mensen dood.

'Zichzelf en anderen beschermen'

De meningokok krijgt de kans zich te verspreiden door hoesten, niezen of zoenen. De bacterie kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het weet. Ook als iemand zelf niet ziek is door de bacterie, kan hij/ zij een ander wel besmetten. De ziekte komt het meest voor bij jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. "Hebt u een kind in die leeftijd en heeft hij/ zij geen zin om de prik te halen? Ga dan het gesprek aan om hem/haar te motiveren dat wel te doen en zichzelf en anderen te beschermen", aldus de GGD.

Voor antwoorden op de meest gestelde vragen zie ggd.amsterdam.nl. Voor contact met een arts of verpleegkundige: ga naar JouwGGD.nl.

Meer berichten