Instant Composers Pool.
Instant Composers Pool. ((Foto: Pieter Boersma))

Concert Waterlandse Harmonie

NOORD - Een bijzondere combinatie van twee totaal verschillende orkesten. Het Instant Composers Pool (ICP), een professioneel orkest dat over de hele wereld optreedt en de Waterlandse Harmonie, een amateurorkest dat het avontuur niet schuwt. In mei spelen zij samen twee concerten.

Het ICP orchestra is een avontuurlijke ensemble met onder meer muzikanten als slagwerker Han Bennink, pianist Guus Janssen en klarinettist/saxofonist Michael Moore. Een kruising tussen een jazzband en een kamerorkest, waarin blazers, strijkers en een slagwerker op het scherpst van de snede improviseren. Een hecht gezelschap dat, in bijna dezelfde formatie als bij de oprichting, in 2017 hun 50-jarig jubileum vierde.

Het repertoire bestaat uit composities van Misha Mengelberg en Sean Bergin. Deze twee overleden jazz-helden schreven vrolijke, toegankelijke en laagdrempelige liedjes die zich goed lenen voor deze unieke samenwerking. Pianist Mengelberg was oprichter van het ICP samen met Han Bennink en Willem Breuker. Saxofonist Sean Bergin, een jazz muzikant geboren in Zuid Afrika, had zijn eigen band de MOB (My Own Band). Veel muzikanten uit het ICP hebben ook in de MOB gespeeld. Thomas Geerts, dirigent van de Waterlandse Harmonie maakte in samenwerking met het ICP speciale arrangementen voor het orkest van de muziek van Bergin en Mengelberg. De Waterlandse Harmonie trekt met dit project de stad in vanuit de weilanden. 19 mei spelen zij in de kerk van stichting Bildung, Volendammerweg 150 in Amsterdam-Noord en 25 mei in het BIMhuis. Voor het concert in de Bildung zijn geen kaartjes nodig (donaties welkom). Kaarten voor het concert in het BIM huis kunnen via hun website worden gekocht. 19 mei, 17.00 uur Kinderconcert Bim Bam Bennink in Bildung.

Meer berichten