Lezing Noord Vliegt

Algemeen
Een fly-by van Fokker Four.
Een fly-by van Fokker Four. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Wie woont op een voormalig vliegveld? Ontdek het 29 juni om 11.30 uur tijdens de lezing Noord Vliegt in NH Amsterdam, Distelkade 21 in Amsterdam-Noord.

De makers van de tentoonstelling 'Noord Vliegt' geven een presentatie in de bar van Hotel NH Amsterdam Noord. Dit hotel, dat in het voormalige ziekenhuis zit, staat voor luchtvaartliefhebbers op de heilige grond van de ELTA: de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam, die in augustus 1919 plaatshad. Het luchtvaartverleden van het stadsdeel met drie vliegvelden en de Fokkerfabriek, is uit het geheugen verdwenen. Hoe zag de omgeving er toen uit? Wie woont op een voormalig vliegveld? Aan de hand van foto's en films laten Wim Beerman en Paul Vonk het antwoord op deze vragen zien.

In de lobby van het hotel is een kleine tentoonstelling te bezichtigen. Door de ramen hebben de gasten hetzelfde uitzicht op Disteldorp als de bezoekers van het 'festivalhart' van de ELTA dat in 1919 hadden.

Tentoonstelling

Robbert van Zwieten, voorzitter van de stichting Fokker Four, opende eind mei de tentoonstelling Noord Vliegt in Museum Amsterdam Noord, Zamenhofstraat 28A in Amsterdam. De openingsceremonie was spectaculair: een fly by van de Fokker Four. De toestellen vlogen in formatie drie keer over het museum. Zoals bleek uit de vele reacties achteraf op Facebook, werden ze in een groot deel van Noord opgemerkt. Er is veel te zien: vliegtuigmodellen van de Fokkers die in noord gemaakt zijn. Unieke foto's en filmbeelden van Noord waar de luchtvaart een rol speelt. Verzamelaars van historische voorwerpen Henk Wilkens en Wim Beerman tonen hun zeldzame ELTA-spullen uit 1919.