Over het IJ Festival trok dit jaar 25.000 bezoekers
Over het IJ Festival trok dit jaar 25.000 bezoekers ((Foto: Moon Saris ))

Succesvol Over het IJ Festival trekt maar liefst 25.000 bezoekers

AMSTERDAM-NOORD - Het Over het IJ Festival, dat zich van 4 tot en met 14 juli voor de 27ste keer afspeelde op de NDSM-werf en op diverse locaties in Amsterdam-Noord, heeft zo'n 25.000 bezoekers getrokken. Tien dagen lang lieten tientallen jonge en gevestigde makers en gezelschappen zich, ieder op geheel eigen wijze, inspireren door bijzondere locaties en actuele, grootstedelijke thema's. Er waren meer dan 50 voorstellingen te zien, waaronder het recordaantal van 20 premières en veel eigen (co)producties.

Over het IJ Festival vroeg makers, kunstenaars en gezelschappen zich dit jaar opnieuw te laten inspireren door de NDSM-werf en Amsterdam-Noord, en de thema's die er spelen. De werf en het stadsdeel zijn volop in ontwikkeling en bieden eindeloos veel inspiratie voor makers en kunstenaars.

Eens rafelrand van de stad en een vergeten stadsdeel, is Amsterdam-Noord de afgelopen jaren in rap tempo getransformeerd tot een laboratorium voor stadsvernieuwing en trekpleister voor hippe, nieuwe bewoners en initiatieven.

Thema's

Thema's die aan bod kwamen in voorstellingen waren de gentrificatie van Amsterdam-Noord (VERDEDIG NOORD), nieuwe vormen van gemeenschappelijkheid (Bloomsbury), de wisselwerking tussen het individu en zijn sociale omgeving (In order of disappearance) uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en ecologie (Reverse Engineering), en meervoudige (seksuele) identiteiten (De Managers).

Over het IJ Festival werkte dit jaar meer dan ooit samen met partners in talentontwikkeling uit heel Nederland. Veel voorstellingen kwamen tot stand in samenwerking met diverse partners in talentontwikkeling, waaronder Oerol, Festival Cement, Frascati, Feikes Huis, Schweigman&, Kameroperahuis en De Nieuwe Oost. Met Productiehuis Theater Rotterdam, Maas theater en dans, Orkater/De Nieuwkomers, Likeminds en Mugmetdegoudentand werd samengewerkt in talentontwikkeling op presenterend vlak. Over het IJ Festival zet deze samenwerkingen volgend jaar voort, en diept ze verder uit.

Over het IJ Festival 2020

De 28e editie van Over het IJ Festival staat gepland van 10 tot en met 19 juli 2020. Sommige makers, kunstenaars en gezelschappen die dit jaar een kleinere voorstelling ontwikkelden en presenteerden, zijn dan te zien met nieuw, groter werk.

Ook zijn makers die nieuw werk presenteerden te zien tijdens andere evenementen van Stichting IJ Producties, verantwoordelijk voor Over het IJ Festival, maar ook voor Noorderparkfestival op 8 september en in Nieuw-West (nog zo'n stadsdeel in verandering) voor Over de Plas Festival op 13 en 14 september, en het Eendrachtsparkfestivalop 15 september.

Zie voor de complete agenda en meer informatie overhetij.nl


Meer berichten