De gecamoufleerde Fokkerfabriek aan het Van Hasseltkanaal West in 1942.
De gecamoufleerde Fokkerfabriek aan het Van Hasseltkanaal West in 1942. (Foto: HCAN)

Presentatie 'Noord Vliegt ' 25 juli in OBA

Bommen op de buurt

In het kader van de tentoonstelling 'Noord Vliegt' in Museum Amsterdam Noord geeft Paul Vonk op 25 juli om 12.00 uur een presentatie over het bombardement op Fokker in de OBA bibliotheek van der Pek.

Op 25 juli 1943 vond het tweede grote bombardement op Amsterdam Noord plaats. Het doelwit was de Fokkerfabriek aan de Papaverweg. Bij het eerste bombardement op de buurt, op 17 juli 1943 werden de woonhuizen in de Vogel- en de Van der Pekbuurt zwaar getroffen. Maar op 25 juli was het raak. De Mitchel bommenwerpers van de RAF troffen de Fokkerfabriek met 9 voltreffers.

Momenteel is in museum Amsterdam Noord de tentoonstelling Noord vliegt te zien. De kiem voor de rampzalige julidagen van 1943 werd in 1919 gelegd. Een groot deel van Amsterdam Noord was toen een vliegveld voor de Eerste Luchtverkeertentoonstelling Amsterdam (ELTA). In de hoofdgebouwen van de ELTA vestigde Fokker zijn fabriek. Gelegen tussen het van Hasseltkanaal West en de Papaverweg.

Bijdrage voor de lezing 5 euro. Bibliotheek OBA van der Pek Gentiaanstraat 1 (Hoek Mosplein en Hagedoornweg) . Na afloop is het mogelijk om mee te fietsen naar de plek van de Fokkerfabrieken.

www.museumamsterdamnoord.nl

Meer berichten