Leo en Ria Prins.
Leo en Ria Prins. ((Foto: VINCENT VAN KLEEF))

Vrijwilliger van de Maand

NOORD - Ria (82) en Leo (86) Prins zijn de oudste vrijwilligers bij Kledingbank Hebben en Houwen. Amsterdammers, die onvoldoende geld hebben om kleren te kopen, mogen tweemaal per jaar een compleet nieuwe garderobe uitzoeken. Van schoenen tot hoofddeksel, van lingerie tot chique pak: alles hangt schoon en keurig gesorteerd aan hangers in de winkel in Amsterdam-Noord.

Rood is de bedrijfskleur. Ria heeft een charmant rood jurkje aan en Leo een rode trui. Leo rolt in de ochtend de rode loper uit. Het is nooit druk in de winkel want men komt alleen op persoonlijke afspraak naar Hebben en Houwen. Iedere klant krijgt een kopje koffie en een stylingadvies van de medewerkers. "Ze gaan met zúlke tassen weg", glimlacht Ria en ze maakt een wijds gebaar naar alle kleren. "Twee Jurken, twee broeken, jasje en schoenen. Het entreegeld kost 1 euro per persoon of 2 euro voor gezinnen. Van dat geld koopt Hebben en Houwen nieuw ondergoed."

Leo: "Ik heb nog brood gestolen in de oorlog. Wij kenden de gaarkeuken hoor. Suikerbieten eten en beukennootjes op de kachel". Ria en Leo weten wat armoede is, daarom begrijpen ze hun klanten goed. Ook de Syrische vluchtelingen die bij Hebben en Houwen komen. Sommige klanten zijn zo dankbaar dat ze baklava komen brengen. Ria heeft in het verleden ook geld ingezameld voor een stichting die schoolboeken kocht voor kinderen in Kenia. Andere mensen behulpzaam zijn, dát is het levensmotto van dit bijzondere echtpaar.

Hun trouwfoto staat op een echte postzegel. In oktober 2019 zijn ze 60 jaar bij elkaar. "Nooit ruzie gehad", zegt Leo. Hij is kok geweest op de stoomboot bij de KNSM en samen met Ria heeft hij bij banketbakker Landzaat gewerkt. Daarna hebben ze nog 22 jaar een snackbar gerund. "Lekker onder de mensen zijn, dat vinden we fijn." Samen met de bedrijfsleider Karin Prins, een van hun twee dochters, heeft Ria de kleding verzorgd op een boot voor vluchtelingenopvang in Zaandam. In 2017 was dat project ten einde. Er was 20.000 kilo kleding over. Dat betekende het begin van Hebben en Houwen.

Ria runt de schoenenafdeling met liefde en valt soms in bij de dameskleding. Leo is portier en maakt graag een praatje met de klanten. Hij brengt met een steekwagentje spullen naar het magazijn en vindt het geweldig om mee te gaan op de vrachtwagen. De winkel is op woensdag en vrijdag open. "Maar op maandag heb ik er alweer zin in," zegt Ria. "Gezellig samen koffiedrinken en mensen helpen." De 'Prinsjes' staan elke ochtend als eersten voor de deur. "Ze zijn nog nooit één dag ziek geweest," zegt bestuursvoorzitter Zwaan van Dam.

Ook interesse in vrijwilligerswerk? Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Vrijwilligers Centrale Amsterdam helpt graag verder! Bel 020-6365228 of kijk op www.vca.nu.

Meer berichten