Stadsdeelbestuur krijgt sneakpreview van nieuwe bioscoop
Stadsdeelbestuur krijgt sneakpreview van nieuwe bioscoop (Foto: HENK ROUGOOR)

Mega bioscoop Buikslotermeerplein bijna klaar voor de eerste film

NOORD - Aan het Buikslotermeerplein is de gevel van de nieuwe bioscoop al zichtbaar. Euroscoop biedt daarachter straks de best mogelijke beeldkwaliteit in twaalf bioscoopzalen met plek voor 2500 mensen. De twee horecagelegenheden en de zaal voor blacklight midgetgolf zorgen dat alles in huis is voor een avond uit. Eind november gaan de deuren open. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord zit er met de neus bovenop. Simpelweg omdat de werkkamers van de bestuurders Erna Berends, Saskia Groenewoud en Esther Lagendijk uitkijken op het bouwterrein. Veel Noorderlingen kunnen niet wachten tot de nieuwe bioscoop open gaat, maar op vrijdag 4 oktober, zeven weken voor de opening, kreeg het stadsdeelbestuur alvast een sneakpreview.

Marleen van der Mijnsbrugge is directeur bij Argos, het bouwbedrijf van Euroscoop. Zij neemt het dagelijks bestuur, ambtenaren en wijkagenten mee de bouwplaats op. "In april 2018 startte Argos met het heien van de eerste palen. Daarna zijn funderingen gestort en reden vrachtwagens af en aan met balken en kolommen.

Tegenslag

Voor dit gebouw komen de elementen op maat uit de fabriek. Op de bouwplaats moet alles in elkaar passen. Laag per laag en kolom per kolom heeft men gebouwd. En zo kreeg de bioscoop zijn vorm. Meestal liep dat proces voorspoedig." vertelt Van der Mijnsbrugge. "Toch was er ook een tegenslag. We moesten een flink aantal heipalen verstevigen. Deze palen hadden na het heien niet overal de juiste dikte en dat beïnvloedt de draagkracht. Ik ben dan ook zeer verheugd met onze bouwpartners, want iedereen streeft hier steeds weer naar het mogelijk maken van zaken. Ook bij de heipalen is dat gelukt."

Achter de gevel

Loop je nu langs de bouwplaats dan zie je een compleet gebouw met in de gevel de silhouetten van bioscoopbezoekers. Binnen valt meteen de hoge en lichte entree op. In de bioscoopzalen staan houten tribunes voor stoelen en ook de ruimte voor de popcornmachine is gemarkeerd. Alles is echter grijs van kleur. Het lijkt nog veel werk voordat het kleurrijke beeld van een bioscoop met overal beeldschermen en rood tapijt staat.

Op schema

Van der Mijnsbrugge kan zich die indruk voorstellen: "Er is nog veel te doen, maar we liggen op schema. Samen met onze bouwpartners maken we het mogelijk om eind november te vieren dat de bouw klaar is." Voor de drie stadsdeelbestuurders is deze preview een bezoek om naar uit te kijken. Al anderhalf jaar zien zij van dichtbij de nieuwe bioscoop tot stand komen. Saskia Groenewoud: "Tijdens onze wekelijkse vergadering van het dagelijks bestuur, kwam er ineens een roltrap vlak langs het raam zeilen die het bouwterrein op werd gereden. Dat was wel een moment waarop het echt realistisch werd." Voor stadsdeelvoorzitter Berends is de komst van de bioscoop niet alleen bijzonder omdat zij op de eerste rij zit tijdens de bouw. "Toen ik in 2010 als deelraadslid werkte aan de Toekomstvisie Noord was één punt heel duidelijk: Noord wil een bioscoop. Dat dit gebouw er nu staat vind ik zo leuk. De stad is hier blij mee en je voelt dat dit het begin is van een energiek plein."

Economische impuls

Voor het Belgische Euroscoop is deze bioscoop de vierde locatie in Nederland. Euroscoop zag de ontwikkelingen in Amsterdam-Noord en wilde daar aan bijdragen met hun aanbod. Groenewoud is daar blij mee. "De opening van Euroscoop is een economische impuls voor dit hele gebied. Vanuit de metro of de regiobus loop je straks zo de bioscoop in. Ik verwacht veel publiek, ook uit de regio ten noorden van Amsterdam, dat hiernaartoe komt." Haar collega Lagendijk vult aan: "Het mooie aan een bioscoop op deze plek is dat iedereen elkaar hier tegenkomt; kinderen, jeugd, volwassenen en ouderen. Het Buikslotermeerplein wordt een sociale ontmoetingsplek waar van alles gebeurt."

Opening

Aan de inrichting van de openbare ruimte bij de bioscoop wordt de komende maanden nog hard gewerkt. Maandag 25 november draait de eerste film in Euroscoop. "Mensen in Noord hebben al in hun agenda gepland dat ze met kerst hier naar de bioscoop kunnen." vertelt stadsdeelvoorzitter Berends. Nog zeven weken wachten, dan is iedereen welkom in de prachtige nieuwe bioscoop.

Meer berichten