Andre Hazes hangt heel toepasselijk op het Leidseplein, zijn Leidseplein.
Andre Hazes hangt heel toepasselijk op het Leidseplein, zijn Leidseplein. ((Foto: aangeleverd))

Bekende Amsterdamse liedteksten op tramhaltes

AMSTERDAM - Over geen stad in Nederland is zoveel gezongen als over Amsterdam. Om deze liedjes over onze hoofdstad te eren en markeren, gebruikte kunstenaar Frankey vijf tramhaltes om zangers uit het heden en verleden op specifieke plekken met hun liedteksten te verenigen. Zo vind je op tramhalte Overtoom een regel uit het nummer 'Viervoeters' van rapper Extince en Willy Alberti met zijn nummer 'Rembrandtplein' op de gelijknamige tramhalte.

Frankey zorgde eerder dit jaar voor een glas-in-lood guerilla-ode aan Johan Cruijf in de tramhalte van lijn 14. JCDecaux was onder de indruk van het kunstwerk. De achterzijde van informatiepanelen in de Amsterdamse tramhaltes zijn momenteel ongebruikt. Om hier op een unieke manier invulling aan te geven, werd Frankey gevraagd een blijvend kunstwerk te bedenken.

"Met de tramhalte als uitgangspunt kwam ik al snel op het idee om 'verbinding' als centraal thema te gebruiken. Hierdoor ontstond ook de link met muziek, iets wat in mijn leven een belangrijke rol inneemt: muziek verbindt mensen als geen ander, zeker ook Amsterdammers. Denk bijvoorbeeld nu aan ADE waarvoor mensen van over de hele wereld naar onze hoofdstad komen! Door voor deze werken hele verschillende zangers en teksten te gebruiken, hoop ik een diverse groep mensen aan te spreken, zo divers als de tramreizigers zelf zijn." - Frankey, Amsterdamse kunstenaar.

De vijf marmeren werken zijn te vinden op de volgende locaties:

Leidseplein

André Hazes: "Waar vind je nou een ijsbaan in de stad. Op de plaats waar je 's zomers nog een pilsje hebt gehad. Praat maar raak over de stad. Maar kom niet aan het hart. Mijn Leidseplein"

Dam/Mozes

Ramses Shaffy: "Hallelujah Amsterdam. Daar waait een nieuwe wind over de Dam. Over 't Spui en het Rokin. En zet de tijd niet terug, het heeft geen zin. Want het gaat verder, het gaat door. En ik heb je lief, oho."

Koningsplein

Yung Internet: "Losgeslagen op het koningsplein bij de kerk. Met een fles stoli, net gehaald bij de Sterk. Alleen nog effe bellen en dan gaan we aan het werk. En dan zijn we op whatever in het motherfucking centrum."

Rembrandtplein

Willy Alberti: "Een terras vol festijn, brengt weer Mokumse gein, op het Rembrandtplein. Met een pils in de zon, bij een accordeon, op het Rembrandtplein."

Overtoom

Extince: "Zo gezegd, zo ge-digi daan."

"We hebben Frankey een carte blanche gegeven omdat we fan zijn van zijn werk. We zijn heel blij met het resultaat." -Hannelore Majoor, directeur JCDecaux

Meer berichten