Prachtige tijdens Nacht van de Doden Museumnacht.
Prachtige tijdens Nacht van de Doden Museumnacht. ((Foto: Stichting Convoi Exceptionelle))

Nacht van de Doden tijdens Museumnacht

NDSM - De NDSM-werf doet voor de tweede keer mee aan de Museumnacht Amsterdam. Het evenement viert dit jaar haar 20e verjaardag op zaterdag 2 november. Speciaal voor deze jubileumeditie pakt de werf en haar bewoners flink uit met een uitgebreid en uiteenlopend programma welke van 19.00 tot 02.00 uur te zien is op de gehele NDSM-werf en NDSM Loods.

Nacht van de doden; een Mexicaans ritueel

Volgens de vroeg-Keltische overlevering dalen de zielen van overledenen tijdens deze rituele nacht af naar de aarde om hun dierbaren te zoeken. Het is de taak aan ons -stervelingen- om duidelijk te maken waar we wachten, met licht en muziek, van zonsondergang tot aan het ochtendgloren; een troostrijk en vreugdevol samenzijn.

NDSM-kunstenaarscollectief Convoi Exceptionnel creëert een ontmoetingsplek op de Y-helling met 'troostkunst', waar persoonlijke ervaringen in eeuwenoude symbolen en rituelen op een hedendaagse, soms humoristische manier samenkomen. Verwacht spannende lichtinstallaties, objecten en performances. Ook wordt het leven en de dood met 'Rouw(e) Klanken' omarmd in het 'TroostTheater' in de NDSM-loods.

Nacht van de Doden wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd naar een oorspronkelijk idee van Hetty van Bommel en gemaakt door Stichting Convoi Exceptionnel. Op vertoon van dit krantenartikel mogen lezers dit onderdeel van de Museumnacht gratis bezoeken.The NDSM Nursery Square door Studio Makkink & Bey.

Op dit zogenaamde kweekvijverplein van Studio Makkink & Bey op de NDSM-werf wordt elk seizoen een kunstenaar uitgenodigd nieuw werk voor deze plek te ontwikkelen. Swaeny Nina Kersaan (net afgestudeerd aan ArtEZ Arnhem) is de tweede artist in resident op het NDSM Nursery Square. Zij heeft de animatiefilm (

Guest

HOST

ghost

gemaakt, wat tijdens de avond doorlopend wordt vertoond. Daarnaast is de billboardfotoserie Giggles Escaping From a Parked Car Window van fotograaf Lonneke van der Palen en curator Jules van den Langenberg te zien en vindt er een catering-interventie plaats van kunstcollectief Comfor+Ball.

Naast eerdergenoemde locaties is er nog veel meer programmering te vinden. Zo is in Sociëteit Sexyland een overzichtstentoonstelling te zien met werken van o.a. Matisse, Rembrandt en Picasso door meestervervalser Geert Jan Jansen. Ook opent het Moving Arts Center Amsterdam (MACA), de nieuwe broedplaats voor film- en videomakers, voor het eerst haar deuren. Neem een voorproefje op wat komen gaat bij hun tentoonstelling in samenwerking met Nadica Denic. In de NDSM-loods speelt de Yasam Hancilar Band de grootste hits van Baris Manço, Erkin Koray, Cem Karaca en andere Turkse rockgrootheden. Ook te zien tijdens de Museumnacht zijn de lichtkunstwerken van Annaïk Lou Pitteloud Neo-Logo's. Aan de gevel van NDSM Treehouse zijn vier neonteksten te zien met de nieuw samengestelde woorden: Elitopia, Glamoglobality, Narcynicism en Introspeculation. Of kom kijken bij NDSM Herleeft om meer te zien of horen over de geschiedenis van de scheepswerf.

Praktische informatie

Datum: zaterdag 2 november van 19.00 tot 02.00 uur op de gehele NDSM-werf en NDSM Loods.

Bezoekers met een kaartje voor Museumnacht kunnen op het NDSM Nursery Square hun kaartjes laten scannen en inwisselen voor een polsbandje.

Op www.ndsm.nl is de gehele programmering terug te vinden. Het evenement is uitverkocht. Op vertoon van dit krantenartikel kunnen mensen de NDSM-werf gratis bezoeken.

Meer berichten