Theo deed mee voor de lol, maar ging wel met de hoofdprijs naar huis.
Theo deed mee voor de lol, maar ging wel met de hoofdprijs naar huis. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Theo Leliveld snelste garnalenpeller

Door Marcel van Stigt

NOORD – Theo Leliveld van de viswinkel in het Banne Centrum heeft onlangs in Zandvoort het Open Nederlands Kampioenschap Garnalenpellen met overmacht gewonnen. Met een duizelingwekkende snelheid – hij pelde in vijftien minuten honderdveertig gram garnalen – verpletterde hij zijn tegenstanders, die niet verder kwamen dan hooguit negentig gram binnen dezelfde tijd.

Het jaarlijkse kampioenschap werd voor de tiende achtereenvolgende keer op initiatief van De Garnael Zandvoort en Strandpaviljoen Thalassa gehouden en Theo Leliveld deed voor het eerst mee. Gewoon voor de lol, niet wetend dat hij met zijn snelheid en vaardigheid bij voorbaat een kanshebber voor de titel was. Maar dat daagde al snel toen hij een groepje deelnemers bezig zag.

"Ik liep om de tafels heen en zag ze knoeien," vertelt hij. "En toen dacht ik: hier heb ik al van gewonnen. Appeltje eitje."

Hoogste gemiddelde

Hij had het goed ingeschat. Toen hij eenmaal aan de beurt was, liet hij zijn tegenstanders direct achter zich. Hij won met afstand en zette zelfs het hoogste gemiddelde neer dat ooit op het kampioenschap is behaald.

Maar wat is zijn geheim? Theo dankt zijn snelheid aan zijn jeugd. Met zijn broer moest hij vroeger van zijn vader dagelijks een emmer vol garnalen pellen. Pas als ze klaar waren mochten ze buiten spelen. Meer aansporing hadden ze niet nodig om er zo veel mogelijk vaart achter te zetten.

Knijpen en draaien

Naast deze intensieve training heeft Theo zich een techniek eigen gemaakt waarvan de andere deelnemers zich – tot zijn verbazing - niet bedienden: knijpen en draaien. De kampioen doet het met plezier even voor. Hij legt twee handen vol garnalen op een snijplank en begint ze te pellen. Knijpend en draaiend. Het gaat inderdaad razendsnel.

Europees Kampioenschap

Theo Leliveld gaat nu door naar het Europees Kampioenschap, dat op een nog nader te bepalen datum in Frankrijk wordt afgewerkt. Maar nu al heeft hij uitstekende promotie voor zichzelf gemaakt. "Ik ontvang leuke reacties. En ik had nog een geluk bij een ongeluk. Net na het winnen van de wedstrijd werd in het winkelcentrum een plofkraak gepleegd. SBS6 en AT5 waren erbij om opnamen te maken. De daders waren echter al weg, en ik zei: "Ik heb wel wat leukers voor jullie. SBS6 vond het niks, maar AT5 wel. Die heeft er een item van gemaakt."

Meer berichten