Gare du Nord: 177 nieuwe woningen voor internationale studenten. Ze wonen straks naast hét startpunt van de Noord-Zuidlijn: metrostation Noord.
Gare du Nord: 177 nieuwe woningen voor internationale studenten. Ze wonen straks naast hét startpunt van de Noord-Zuidlijn: metrostation Noord. ((Foto: aangeleverd))

Start bouw studentenwoningen in Amsterdam-Noord

NOORD - De Key heeft 1000 permanente studentenwoningen in aanbouw genomen in 2019. Een mijlpaal voor de Amsterdamse woonstichting. De Key zet in deze nieuwe gebouwen extra in op 'ontmoeting' tussen studenten.

Bestuurder Leon Bobbe is trots op het resultaat. "Dit is een ongekend hoog aantal studentenwoningen waarmee we dit jaar gestart zijn. Eind 2021 kunnen we zeggen dat we in drie jaar tijd 1900 studenten lieten instromen in Amsterdam."

Afgelopen zomer werd veel geschreven over eenzaamheid onder studenten. "Bij onze nieuwe gebouwen zetten we meer dan ooit in op gemeenschappelijke ruimtes. Met was cafés, studieruimtes en gezamenlijke tuinen zorgen we voor meer ontmoeting tussen de studenten. In gebouwen waar internationale studenten wonen bouwen we ons unieke woonconcept NEST verder uit."

Noorderkwartier (Metrostation Noord)

Studenten wonen hier straks op een steenworp van Metrostation Noord. Ze kunnen terecht bij hun eigen wasruimte en ontmoetingsplaats of genieten in een gezamenlijke tuin. De 388 sociale huurwoningen realiseren we met AM en Blauwhoed. De bouw ging van start op 21 oktober 2019.

De studentenwoningen in het Noorderkwartier liggen op 300 meter van Metrostation Noord. 200 meter verderop bouwt De Key 177 woningen voor internationale studenten in project Gare du Nord. De woonwijk zal verder bestaan uit een 96 eensgezinswoningen en 24 kavels voor particuliere opdrachtgevers.

Gare du Nord (Metrostation Noord)

Even verderop, praktisch aan Metrostation Noord, verrijst Gare du Nord. De 177 studenten die hier straks wonen hebben een eigen gezamenlijk dakterras en zijn met de metro binnen vijf minuten op Amsterdam Centraal Station. Bouw gestart op 28 mei 2019.

Deze woningen zijn onderdeel van project Gare du Nord. Van de 177 woningen hebben 132 een omvang van gemiddeld 24m2, de overige 43 woningen zijn rond de 30m2. Het gebouw heeft een centrale fietsenstalling, een gemeenschappelijke (wasmachine) ruimte en een gemeenschappelijk dakterras op de bovenste etage. De woningen zijn gasloos en worden aangesloten op stadsverwarming.

De bewoners van Gare du Nord zijn slechts 100 meter verwijderd van het nieuwe Metrostation Noord. De studenten zijn met de metro straks binnen vijf minuten op Amsterdam Centraal Station. 200 meter verderop realiseert De Key studentenwoningen in het Noorderkwartier.

AM en Blauwhoed zijn in mei 2019 begonnen met de bouw van Gare du Nord. De oplevering staat gepland voor medio 2021.

Focus op ontmoeting

Afgelopen zomer kregen 46 studenten de sleutel van hun studio in Lieven in Nieuw-West. Komende donderdag komen hier nog 67 studenten bij. Tegen het einde van 2021 voegen we met Lieven 8 nog eens 326 studentenwoningen toe. Lieven is volledig gericht op ontmoeting. Met een grote binnentuin, wasruimtes, moestuinbakken, horeca en een ruimte waar 1200 bewoners (de helft is student) zelf ontmoeting kunnen organiseren. Eén van de horecaruimtes wordt ingericht door WOW Amsterdam met een restaurant, flexplekken, wasserette en expositieruimte.

Meer berichten