De reis van de Gevlebrug: nieuwe bestemming bereikt

Algemeen
Verplaatsing van de Gevlebrug.
Verplaatsing van de Gevlebrug. (Foto: Edwin van Eis)

NOORD - Nieuwe huizen, nieuwe straten, een nieuw park. Vrijwel niets blijft bij het oude in de Houthaven. Maar sinds vandaag ligt er een bijna 90 jaar oud monumentaal onderdeel in het gebied: het brugdek van de voormalige Oostertoegangsbrug die tot 2000 bij het Stationseiland lag. Gerenoveerd en wel keert hij als Gevlebrug terug, tussen de Pontsteiger en het Karlskrona-eiland. Naar verwachting wordt de brug in maart 2020 opengesteld voor gemotoriseerd verkeer.

Amsterdam is een stad vol bruggen. En de Houthaven levert daar een flinke bijdrage aan. Het gebied telt straks veertien nieuwe bruggen, plus een oude bekende: de voormalige Oostertoegangsbrug bij het Stationseiland. Toen daar in 2000 grootschalige werkzaamheden startten, braken de bouwers de monumentale brug zorgvuldig af en sloegen hem op in het Westelijk Havengebied.

Tweede leven

Bijna 20 jaar later wordt de brug gerenoveerd door de Gebroeders Beentjes, Niron Staal en firma Evenboer en krijgt de brug een tweede leven in de Houthaven. Het 220 ton wegende en 28 meter lange brugdek is op 6 november over het IJ naar de Houthaven gevaren en op 8 november is het brugdek vakkundig het gebied ingereden en op zijn nieuwe locatie geplaatst.

Historisch en modern

Het oorspronkelijke ontwerp is van Pieter Lodewijk Kramer. Het vernieuwde ontwerp is gemaakt door Kerste Meijer Archtecten (architectonisch) en Ingenieursbureau Royal Haskoning (technisch). Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam hielp bij het laten inpassen van een historische brug in een moderne omgeving. Er zijn dan ook zo veel mogelijk oorspronkelijke materialen gebruikt.

Groeten uit Zweden

In zijn tweede leven en op zijn nieuwe locatie is de benaming Oostertoegangsbrug natuurlijk niet meer te gebruiken. Daarom is de nieuwe naam Gevlebrug bedacht. Veel hout dat in het verleden aankwam in de haven was afkomstig uit de Zweedse stad Gävle (of Gevle), ten noorden van Stockholm. 'Gevlebrug' sluit aldus aan bij de namen die zijn gekozen voor de nieuwe bruggen in het Houthavengebied. Deze verwijzen allemaal naar steden rondom de Oostzee waar Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw (hout)handel mee dreef.

Blijf op de hoogte

De komende periode kunnen geïnteresseerden de afwerking van de brug volgen via de webcam op het Pontsteigergebouw: bouw.live/gevlebrug-amsterdam. Meer informatie: amsterdam.nl/houthaven.