Lezing Molens van Amsterdam

Algemeen

AMSTERDAM - Cultuur-Historische vereniging organiseert op dinsdag 26 november om 13.30 uur de lezing 'Molens van Amsterdam' door Rein Arler, molenaar.

Vanaf de 17e eeuw begint de Nederlandse windmolen aan een geweldige opmars, met als hoogtepunt de tweede helft van de 19e eeuw. Er staan dan naar schatting 9.000 molens in Nederland. Traditioneel wordt met een molen graan tot meel gemalen. Maar daar kwamen allerlei industriële toepassingen bij, zoals het persen van olie, het maken van verf of het zagen van boomstammen. Dankzij deze industriemolens kunnen gebieden als de Zaanstreek en Amsterdam uitgroeien tot de eerste industriële centra van Nederland. Daarnaast werden poldermolens vanaf de 15e eeuw gebouwd om het overtollige water omhoog te voeren uit de polder in een rivier of kanaal.

Na de Tweede Wereldoorlog in de 20e eeuw brengen de economische en technische ontwikkelingen het overgrote deel van de laatste windmolens tot stilstand. Tegenwoordig zijn molens monumenten die beschermd worden. In Amsterdam draaien nog 9 molens: de 1100 Roe en de 1200 Roe in Nieuw-West, de Gooyer in Centrum, de Molen van Sloten, d' Admiraal in Amsterdam-Buiksloot, de Riekermolen in Amsterdam-Buitenveldert, de Otter en de Bloem / De Blom in West en Gemeenschapspoldermolen (ook wel ten onrechte Gaaspermolen genoemd) in Driemond.

Molenaar Rein Arler zal meer vertellen over de Amsterdamse molens, met name in de 20ste eeuw. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom. De zaal is open om 13.00 uur.

De lezing is in "De Oude Gracht", Keizersgracht 218b, ter hoogte van de Westermarkt. Leden gratis, stadspashouders € 2,50, gasten € 5,00.

Meer informatie: www.amsterdamhv.nl