Brandweer Kazerne Z, sinds 2014 onderkomen van Noordje.
Brandweer Kazerne Z, sinds 2014 onderkomen van Noordje. ((Foto: J. Honingh))

Noordje viert 100 jaar Kazerne Z

NOORD - Sinds 2014 is Kazerne Z in de Zamenhofstraat van de Vogelbuurt in Amsterdam Noord het thuishonk van Noordje. Het is niet goed voor te stellen, maar het pand is van oorsprong een brandweerpost en heeft die functie van 1919 tot 1945 gehad. Als eerbetoon heeft Noordje haar gebouw vanaf het begin Kazerne Z genoemd en om het voor de kinderen nog extra spannend te maken is er een heuse mythe ontwikkeld rondom de oude brandweerman Zed, Noordjes opa, die daar ooit dienst gedaan zou hebben.

Afgelopen week bestond de kazerne 100 jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden!

Die hele week hebben de kinderen zich creatief kunnen uitleven in dit thema en op woensdag 20 november was er een feestelijke middag georganiseerd. De geschiedenis van de kazerne werd verteld door bandweerhistoricus en 'wandelend geheugen' Gerard Koppers en te zien waren foto's met de oude bezetting van het pand. Kinderen mochten uiteraard allemaal vragen stellen over de brandweer.

De middag was compleet met een verrassingsbezoek van de brandweermannen- en vrouw van Brandweer Amsterdam-Amstelland, van de huidige Kazerne 'Z' aan de IJdoornlaan, die de kinderen alles vertelden rondom de brandweerauto. De kinderen kregen als aandenken een tas met brandweerspullen waaronder een mooie helm. De brandweer verliet Kazerne Z voor heel eventjes met volle sirenes aan. Een onvergetelijke middag.

Noordje, een non-profit organisatie in Amsterdam Noord heeft de missie om kinderen en jongeren met een taal- en leerachterstand een stem en zelfvertrouwen te geven en ze te helpen bij het ontwikkelen van creativiteit en talent.

Meer berichten