Grootste zonnedak van Amsterdam geopend

Algemeen
Het grootste zonnedak van Amsterdam in de Buiksloterham.
Het grootste zonnedak van Amsterdam in de Buiksloterham. (Foto: aangeleverd)

NOORD - In de nieuwe circulaire wijk Buiksloterham heeft Westpoort Warmte het grootste zonnedak van Amsterdam gerealiseerd. Met de 1680 collectoren levert Vattenfall klimaatneutrale warmte aan sociale huurwoningen van De Alliantie. Daarmee geeft het project een extra impuls aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Amsterdam.

Op de Noordelijke IJ-oever in Amsterdam verrijst de komende jaren de circulaire wijk Buiksloterham. Braakliggende kavels en oude industrie maken plaats voor zo'n 4500 woningen en werkruimten. Op het dak van een parkeergarage in de nieuwe woonbuurt City Plot zijn nu 1680 zonnecollectoren geplaatst. Met een totale oppervlakte van driehonderd vierkante meter leveren de collectoren duurzame warmte aan 550 sociale huurwoningen. Het grootste zonnedak van Amsterdam

"In een stedelijke omgeving is een dak met zo'n groot oppervlakte aan zonnecollectoren nog niet eerder gerealiseerd", vertelt Stefan Klingler, technisch projectmanager bij Vattenfall. Zonnecollectoren die warmte leveren, werken op een andere manier dan de zonnepanelen die we op veel daken in Nederland zien liggen. "De zonnecollectoren vangen de warmte van de zon op, waarmee een vloeistof wordt opgewarmd. De warmte wordt vervolgens overgedragen aan het warmtenet." De verwachte opbrengst van het zonnedak in Buiksloterham ligt rond de 450 gigajoule per jaar.

Circulair Buiksloterham

Buiksloterham is een living lab met experimenten, onderzoeken en innovatieve projecten om duurzaamheid en leefbaarheid naar een hoger niveau te tillen. Een lokale, circulaire aanpak van materialen, energie en afval staat daarbij centraal. De gemeente Amsterdam wil in 2040 aardgasvrij zijn. Daarvoor worden in totaal 240.000 woningen aangesloten op het lokale warmtenet, dat met steeds meer duurzame warmtebronnen wordt gekoppeld.