Nieuwe Volksopera voor de Jordaan

Algemeen
Afbeelding
(Foto: St. Volksopera NL)

AMSTERDAM - Als alles goed gaat vindt begin juli 2020 een nieuw Volksopera-project plaats. Niet in Amsterdam-Noord, zoals de laatste jaren gebruikelijk, maar éénmalig aan de overkant van het IJ in de Jordaan. Ditmaal vormt niet opera het hart van het bekende muziekfestijn, maar operette. Met misschien wel de mooiste operette die er bestaat: Die Lustige Witwe van componist Franz Léhar.

In de Volksoperette Jordaan zingen gewone bewoners in het Nederlands het verhaal van hun wijk. Na vijf maanden trainen met professionele zangcoach en koordirigent volgen grootse uitvoeringen middenin de wijk, met een echt klassiek orkest en tribunes met meer dan duizend man publiek. Die Lustige Witwe -bomvol herkenbare melodieën- is omgebouwd naar een eigen scherp, komisch en actueel libretto: 'de Weduwe van de Westertoren'. Alle liederen samen vormen een typisch Jordaan-verhaal over het leven en de sfeer in de wijk vroeger, nu en straks. Alles komt voorbij: de armoede, het leven op straat en de solidariteit, de verkrotting, het wegtrekken van echte Jordanezen, de komst van het geld, de yuppen, de rolkoffers en airbnb. Maar wel op zo'n manier dat alle clichés over Oud versus Nieuw en Geld, Macht, Liefde & Weemoed op hun kop gezet worden.

René van 't Erve van de Stichting Volksopera NL zegt: "De roots van veel Noorderlingen liggen in de Jordaan. Operette was daar net als opera vroeger natuurlijk heel populair. We gaan zeg maar terug naar de basis voor een keer. Maar we hopen wel dat Noord massaal naar de uitvoeringen komt. Of hun neven en nichten in de Jordaan aansporen mee te zingen." Streven is om januari 2020 audities houden voor solistenrollen, er komt ook een supergroot Volksoperette Jordaan Projectkoor met bewoners. Voor meer informatie: René van 't Erve, 06-24217461 of per e-mail naar info@volksopera.nl.