Forse investering in Noord, Zaanstad en Oostzaan

Algemeen
Het is de eerste keer dat provincie Noord-Holland, Zaanstad, Oostzaan en Amsterdam binnen een Regio Deal gaan samenwerken.
Het is de eerste keer dat provincie Noord-Holland, Zaanstad, Oostzaan en Amsterdam binnen een Regio Deal gaan samenwerken. (Foto: Gemeente Amsterdam)

NOORD - Binnenkort ondertekenen de burgemeesters van Zaanstad, Oostzaan en Amsterdam de zogenoemde "Regio Deal ZaanIJ". Met deze deal spreken ze af te investeren in het gebied waar de drie gemeenten aan elkaar grenzen. De inzet is het verbeteren van leefkwaliteit, onderwijs, werk en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit.

Amsterdam en Zaanstad kennen een sterke economische groei, maar een deel van de inwoners vindt nog te weinig aansluiting bij deze groei. Deze tegenstelling is vooral zichtbaar in Zaanstad en Amsterdam Noord. Hier is veel dynamiek langs de oevers van Zaan en IJ, met bedrijventerreinen die moeten transformeren naar grootstedelijke woongebieden en oude volksbuurten die sterk in zichzelf gekeerd zijn en grote sociaal-fysieke en sociaaleconomische opgaven kennen.

Samenwerken

Binnen de Regio Deal ZaanIJ gaan het Rijk, de Provincie en de drie gemeenten voor langere tijd samenwerken waarbij vooral veel aandacht gaat naar 4 wijken: Poelenburg en Peldersveld aan de Zaanse zijde en Tuindorp Oostzaan en Molenwijk aan de Amsterdamse zijde.

Molenwijk en Tuindorp

Stadsdeelvoorzitter Amsterdam Noord, Erna Berends: "Voor Molenwijk en Tuindorp Oostzaan, betekent de deal een flinke opsteker. Er wordt extra ingezet op groen, leren, werken en ondernemen in de wijk. Ook de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van de Noorder IJplas verbetert dankzij de Regio Deal. Er komen recreatief educatieve voorzieningen in het natuurgebied dat zich verder ontwikkelt als groenblauwe long binnen de oprukkende stedelijke ontwikkeling van Haven Stad."

Andere projecten

Zaanstad, Oostzaan, Amsterdam en het Rijk gaan zoeken naar een manier waarop het Coentunnelcomplex toekomstbestendig is te maken, zodat het een groene entree naar de Noorder IJplas wordt. Ook werken de partijen aan de komst van een opleidingscampus om jongeren op te leiden voor het werk van de toekomst.

Het Rijk draagt 7,5 miljoen euro bij aan de Regio Deal ZaanIJ, de andere partijen leggen gezamenlijk hetzelfde bedrag bij, waardoor er tot 2023 15 miljoen euro in het gebied geïnvesteerd wordt.