I am a Lady, Mary Sibande
I am a Lady, Mary Sibande ((Foto: aangeleverd))

The African Art of Appearance

NOORD - Vanaf 25 januari is de tentoonstelling NOW LOOK HERE – The African Art of Appearance, te zien in de pop-up locatie 'New North' in Amsterdam Noord. De tentoonstelling brengt achttien Afrikaanse kunstenaars bijeen die uiterlijke schijn inzetten voor het vertellen van een dieperliggend verhaal. Met ironie, schoonheid en stijl gaan ze de dagelijkse werkelijkheid te lijf en kantelen ze het imago van het continent. De tentoonstelling is samengesteld door Renny Ramakers.

Black Spring - Beauty in Exile

De Nigeriaanse curator Azu Nwagbogu voegde een conceptuele laag toe met de sectie Black Spring - Beauty in Exile, met nieuw werk van twee in Nederland gevestigde kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora, Raquel van Haver (Colombia/Nederland) en Buhlebezwe Siwani (Zuid-Afrika/Nederland), gebaseerd op het idee van de diaspora als een thuis ver van huis. Tijdens de opening voert Buhlebezwe Siwani een performance uit.

Give Dem!

De Keniaanse creative director Sunny Dolat (Kenia) stelt de exuberante modepresentatie Give Dem! samen met het werk van Afrikaanse kleermakers, traditionele Afrikaanse kleding en hedendaagse Afrikaanse mode. Dolat organiseert ook een modeperformance tijdens de opening.

Workshop cultural appropriation

Voorafgaand aan de tentoonstelling leidt Sunny Dolat een workshop op de modeafdeling van de Rietveld Academie, met het thema Cultural Appropriation. De resultaten zijn te zien in de tentoonstelling.

Interactive Artist Talks

Op zaterdagmiddag 25 januari gaat een aantal van de kunstenaars in de tentoonstelling met elkaar in gesprek onder leiding van de Ghanees-Nederlandse moderator Ama van Dantzig. Ze delen hun drijfveren, motivatie en inspiratie met het publiek en wisselen van gedachten met kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora in Nederland. Aan de gesprekken nemen deel: Tabi Bonney (Togo/VS), Omar Victor Diop (Senegal), Sunny Dolat (Kenia), Samuel Fosso (Kameroen), Raquel van Haver (Colombia/Nederland), Emo de Medeiros (Benin/Frankrijk), Sethembile Msezane (Zuid-Afrika) en Buhlebezwe Siwani (Zuid-Afrika/Nederland).

Praktische informatie

NOW LOOK HERE – The African Art of Appearance is van 25 januari t/m 23 februari 2020 te zien in New North. New North is woensdag t/m zondag open van 11.00 tot 19.00 uur.

Meer berichten