Elzenhagen Zuid
Elzenhagen Zuid ((Foto: gemeente Amsterdam))

Straatnamen Elzenhagen Zuid eerbetoon aan Noord

NOORD - Het terrein van een voormalig sportpark wordt getransformeerd tot een woongebied. Een nieuw woongebied betekent nieuwe straten. Daar moeten dan ook nieuwe namen voor komen. Voor de naamgeving van de openbare ruimten in dit gebied is gekozen voor voetbalclubs die in Amsterdam-Noord actief waren, een 'kolfbaan' die daar lag en de naam van de nog enige werkende krijtmolen in de wereld. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze namen vastgesteld.

Blauwe Vogelspad. In 1945 wordt voetbalclub Blauwe Vogels opgericht, waarbij CluSESIJ zich aansluit. In 1980 fuseert Blauwe Vogels met de voetbalvereniging van de scheepswerf (ADM). Sporting Noord is de nieuwe naam. Blauwe Vogels stond in Noord bekend als 'de stratenmakers van Blauwe Zand'. De kostwinners van Blauwe Zand waren echter vooral werkzaam op de scheepswerven van ADM, NDSM en Verschure.

Rood-Wit A.-straat. Rood-Wit Amsterdam is in 1921 opgericht als Voetbalvereniging Augustinus (VVA). In 1957 fuseerden de rooms-katholieke verenigingen van Amsterdam-Noord. Voetbal, handbal en tafeltennis werden één vereniging. RKVVA ging RKSV Rood-Wit A heten. De rooms-katholieke voetbalvereniging floreert vanaf 1971 op sportpark De Weeren. In 1999 fuseert RKSV Rood-Wit A met ASV Schellingwoude. De twee clubs gaan samen verder als ASV De Dijk.

Oranje Zwartstraat. De katholieke voetbalfanaten hebben zich op relatief kleine schaal in de R.K.S.V. Oranje-Zwart verzameld. Deze katholieke voetbalclub heeft haar terreinen aan de Oostzanerdijk en kwam met het standaardteam uit in de Eerste Klasse van de Dioc. Haarlemsche Voetbal Bond. Het is in die tijd nog zo dat de katholieken in een eigen competitie uitkomen. Er is een duidelijk onderscheid tussen katholieke verenigingen als Oranje-Zwart en een neutrale club als De Meteoor. In de oorlogsjaren 1939-1945 wordt R.K.S.V. Oranje-Zwart opgeheven.

IJ-Boysstraat. IJ-boys, opgericht in 1930, was een voetbalvereniging uit Floradorp. De club maakte een bloeiperiode mee aan de Leeuwarderweg en een tweede bloeiperiode volgde op sportpark De Weeren. IJ boys heeft er altijd naar gestreefd een sportieve en gezellige vereniging te zijn, maar in 2004 houdt de club op te bestaan.

S.C. Oriëntsingel. Oriënt is in 1972 ontstaan uit een fusie tussen RKSV Ambon en RKSV ODOS. SC Oriënt en N.E.C. '75 fuseerden in 2004 in SC Nieuwendam.

Meerluststraat. De Meerlust was een van de zes 'kolfbanen'(golfbanen) die aan het eind van de achttiende of begin van de negentiende eeuw in de Buiksloot lag.

Meer berichten