Paleis voor de Volksvlijt in Amsterdam.
Paleis voor de Volksvlijt in Amsterdam. ((Foto: aangeleverd))

Lezing over verdwenen gebouwen

NOORD - De Amsterdam, Cultuur- Historische Vereniging verzorgt 11 februari om 20.00 uur weer een lezing in Huize Antonius in Amsterdam-Noord. Machiel Spruijt vertelt deze avond over verdwenen gebouwen in Amsterdam.

De avond start met een korte Algemene Ledenvergadering. Daarna neemt Spruijt de aanwezigen mee naar een aantal gebouwen die we kennen, maar die we nooit gezien hebben. In de loop der jaren zijn er heel wat bijzondere gebouwen verdwenen in Amsterdam. Steeds vaker klinkt de roep om de terugkeer van historische bouwwerken, zoals het Paleis voor Volksvlijt. Hoewel deze gebouwen de tand des tijds niet hebben overleefd, zijn ze nog springlevend in de herinnering van veel Amsterdammers. Vaak heeft dit verdwenen erfgoed littekens achtergelaten. Zoals de Nederlandse Bank waar het Paleis voor de Volksvlijt stond, of het parkje op de plaats van het Panoramagebouw. Of de klokken van de oorspronkelijke Beurs van Hendrick de Keyser die iedere Amsterdammer kent. Die hangen namelijk in de Munt en klinken nog steeds elk kwartier. Spruijt vertelt over deze verdwenen gebouwen aan de hand van foto's en verhalen.

De lezing is in Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207. Reserveren is niet nodig. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Toegang is voor leden gratis, Stadspashouders betalen 2,50 euro en niet leden 5 euro.

.

Meer berichten