De voltallige groep spelers maakt even tijd voor een foto.
De voltallige groep spelers maakt even tijd voor een foto. ((Foto: Stichting Nederlied))

De Jantjes jubileren in Het Zonnehuis

TUINDORP OOSTZAAN - 'De Jantjes' is de musical der musical, oer-Nederlands, nog steeds populair en met liedjes die nog altijd moeiteloos worden meegezongen. De première vond plaats in 1920 en nu, na honderd jaar, brengt Stichting Nederlied een gloedvolle jubileumvoorstelling in Het Zonnehuis. 'De Jantjes', met zowel de bekende als nieuwe liedjes, draait daar van 14 tot en met 22 maart. Regisseur Evert de Vries: "Dit is onze cultuur. Als je van theater houdt, móet je dit kennen."

Evert de Vries, onder meer oprichter van het Amsterdams Kleinkunst Festival en de man achter het Concours om de Wim Sonneveldprijs, heeft een ruime ervaring in de theaterwereld. Samen met productieleider Evert van der Wissel is hij mede-oprichter van de Stichting Nederlied, opgezet om kwalitatief hoogstaande Nederlandstalige theaterproducties te brengen. Beiden zijn opgegroeid in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, waren jeugdvrienden en hebben contact met elkaar gehouden. Wat hen vooral bindt is een onvoorwaardelijke liefde voor het betere Nederlandse lied. Die liefde gaat zo ver dat ze daar werk van wilden maken. "We wilden heel graag 'De Jantjes' doen," vertelt De Vries. "Zelf heb ik daar een enorme binding mee. Het is oer-Nederlands en ik heb deze musical al eens eerder geregisseerd."

Puur uit liefhebberij

Het heeft geleid tot de oprichting van Stichting Nederlied. Onder die noemer zouden er producties moeten worden gebracht. Puur uit liefhebberij. De betrokkenen verdienen er niets aan en moeten zelfs ruimte in hun overvolle agenda zien te maken. Maar het loont allemaal de moeite. Dat mag blijken uit de eerste twee producties: 'ZING! - Café Chantant van het Nederlandse Lied' en 'Een Hemelse Kerst in de Jordaan', met glansrollen van Harry Slinger (Willy Alberti), Rob van de Meeberg (Johnny Jordaan) en Marjolein Touw (Tante Leen). De zaal zat standaard vol en dat was voor de makers de bevestiging dat het Nederlandse levenslied onverminderd populair is.

Sommige voorstellingen al uitverkocht

Dat schept verwachtingen voor de jubileumuitvoering van 'De Jantjes'. Sommige voorstellingen zijn nu al uitverkocht. Het zegt iets over de populariteit van deze klassieker. Dat wordt volmondig beaamd door Sylvia Alberts, die net als de regisseur gelouterd is in de theaterwereld. Rol haar CV uit en je behangt er met gemak een muur mee. Sylvia heeft zelf in 2004 in 'De Jantjes' gespeeld en nu is ze als tekst/stemcoach en artistiek adviseur bij de productie betrokken. "Alles zit in De Jantjes," zegt ze enthousiast. "Drama, liefde, afgunst, wanhoop en natuurlijk mooie liedjes. Heerlijk om in deze musical te spelen."

Jubileumuitvoering stevig in de steigers

Met Evert de Vries vormt Sylvia een doorgewinterd koppel, dat elkaar blindelings begrijpt en waar nodig aanvult. Gemakkelijk maken ze het zichzelf niet. Los van de krappe tijdsspanne om te repeteren en hun al bijna dicht geplamuurde agenda bestaat het gezelschap dat de productie moet brengen uit amateurs. Maar beiden zijn doorkneed in het vak en hebben de passie. ervaring en kwaliteit om de spelers tot grote daden aan te zetten. Met nog ruim een maand te gaan staat de jubileumuitvoering stevig in de steigers.

Dramatisch afscheid

'De Jantjes' is een (hernieuwde) kennismaking met de matrozen Dolle Dries, Schele Manus en Blauwe Toon. Ze zijn net afgezwaaid uit het leger en het is voor hen een hele toer om hun leven op de rit te krijgen. Ze kampen met verloren liefdes, armoede en misverstanden en besluiten Amsterdam de rug toe te keren. Er volgt een dramatisch afscheid aan de kade. Na jaren keren ze terug. Het is feest, maar er blijkt veel veranderd. Te veel.

het stuk speelt in het café van Tante Piet, waar enkele onvervalste Jordanezen hun borreltje komen drinken. Het oorspronkelijke script vormt de basis, bekende liedjes als 'Poen', 'Je bent niet mooi' en 'O mooie Westertoren' komen voorbij en er zijn nieuwe arrangementen en liedjes aan toegevoegd.

Reserveren: www.nederlied.nl.

Meer berichten