Vroeger op de schooltuinen.
Vroeger op de schooltuinen. ((Foto: aangeleverd))

100 jaar Amsterdamse schooltuinen

AMSTERDAM - De schooltuinles is al een eeuw lang voor veel kinderen het hoogtepunt van de week. Generaties Amsterdamse schoolkinderen maakten zo kennis met de natuur en met de oorsprong van hun eten. Iedere Amsterdammer heeft wel een verhaal over zijn of haar schooltuin.

De eerste schooltuin startte 11 februari 1920. Vooral als voorziening voor de allerarmste gezinnen van de stad. Vroeger waren gezonde groenten niet echt dagelijkse kost. In de tuinen konden Amsterdammers groenten telen en oogsten. Het huidige schooltuinprogramma is van na de Tweede Wereldoorlog. Stadskinderen leren in de schooltuinen waar hun voedsel vandaan komt.

Amsterdamse kinderen hebben veel interesse in hun kleine stukje 'natuur'. Imker Ko Veltman hielp bij het aanleggen van een bijen- en insectenhotel bij de N.J Schaaptuin in Amsterdam-Noord. "Kinderen zijn meteen geboeid als ik de bijen laat zien. We beginnen de les met het opvoeren van een bijendansje. Dat is werkelijk dol.", vertelt hij.

Het schooltuinonderwijs is in 100 jaar met haar tijd meegegaan. De stad telt nu 13 tuinen, door de hele stad heen. In het jubileumjaar is er ook een 14e tuin: een schooltuin in het Rijksmuseum. Basisschool Oostelijke Eilanden zal er het komende jaar tuinieren.

Elke Amsterdammer is uitgenodigd om mee te vieren. Er is het komende jaar van alles te beleven. De Schooltuinkaravaan doet vrijwel elke maand meerdere schooltuinen aan, waar van alles te doen is. Vanaf 23 april draait de schooltuinfilm in de bioscopen door heel Nederland: "De Schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond." Voorafgaand is er een grote kinder-première zondag 19 april. 26 augustus is er een open dag op alle tuinen. Het volledige programma van het jubileumjaar is te vinden op: www.amsterdam.nl/100jaarschooltuinen.

Meer berichten