Do the Right Thing, vanaf 12 maart 2020 in de landelijke bioscopen.
Do the Right Thing, vanaf 12 maart 2020 in de landelijke bioscopen. ((Foto: filmdepot.nl))

Do the Right Thing van Spike Lee in de bioscoop

NOORD - Eye Filmmuseum in Amsterdam-Noord brengt de 4K-restauratie (2019) van Spike Lee's Do the Right Thing (1989) vanaf 12 maart uit in de landelijke bioscopen, ter gelegenheid van het filmprogramma Black Light. Recht voor z'n raap toont Spike Lee de spanningen tussen Italiaanse en zwarte bewoners van de New Yorkse wijk Bedford-Stuyvesant.

Regisseur Spike Lee vestigde met Do the Right Thing zijn naam als geëngageerd filmmaker die recht voor zijn mening uitkomt, zonder zijn gevoel voor humor te verliezen. Een kokend hete zomer in de multiraciale wijk Bedford-Stuyvesant in New York zet de toch al gespannen verhoudingen tussen zwarte bewoners en Italianen nog verder onder druk. Op de soundtrack staan flink wat old skool hiphoptracks. Rosie Perez opent Do the Right Thing dansend op het niets aan de verbeelding overlatende 'Fight the Power' van Public Enemy. Spike Lee zelf is te zien als hoofdpersoon Mookie, naast toen nog vrij onbekende acteurs als Samuel L. Jackson en John Turturro.

Spike Lee regisseerde meer dan vijftig speelfilms, documentaires, korte films en videoclips, en is een van de bekendste filmers uit de Afro-Amerikaanse gemeenschap. In mei is hij voorzitter van de Gouden Palm-jury in Cannes. De sociaal bewogen films van Lee leiden niet zelden tot controverse; de regisseur neemt geen blad voor de mond: kwesties als racisme, etnische spanningen, de (dubieuze) rol van de media en de Amerikaanse bende- en drugsoorlogen zijn enkele van de thema's in Lee's werk.

Do the Right Thing is onderdeel van het filmprogramma Black Light, dat van 6 maart tot en met 15 april plaatsvindt in Eye. Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde twaalf gastcuratoren uit om voorstellingen te maken rondom films die zijn geselecteerd om hun zeggingskracht en unieke visuele stijl. Black Light, van 6 maart tot en met 15 april 2020 in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, www.eyefilm.nl/dotherightthing.

Meer berichten