Herinneringen aan een paradijs: het Volewijckspark

Algemeen

NOORD - In 1968 luidde de aanleg van de Nieuwe Leeuwarderweg en de bouw van de IJtunnel in Amsterdam-Noord de sloop van het Volewijckspark in. Het groene paradijs tussen het Noordhollands kanaal en de Adelaarsweg en de roemruchte IJsbaan werden van de kaart geveegd. Dick de Scally die in de jaren veertig en vijftig op de Adelaarsweg woonde bracht een groot deel van zijn jeugd in het park door. Hij is nu, samen met Historisch Centrum Amsterdam-Noord, op zoek naar herinneringen aan het park van de kinderen en de jeugd van toen.

Wie heeft er nog foto’s gemaakt in het park of op de Adelaarsweg? Wie herinnert zich nog de spelletjes die ze er deden? Wie heeft nog foto’s of filmbeelden van het schaatsen op IJsbaan aan de kop van het Volewijckspark? En wie heeft actieve herinnering aan het bombardement waarbij op 11 oktober 1940 onder andere het politiebureau aan de Adelaarsweg werd getroffenen en er daar twee doden vielen?
Een selectie van de foto’s, filmbeelden en herinneringen van de kinderen van toen worden door Dick de Scally gebuikt voor het schrijven van een boek: een literaire wandeling door de geschiedenis van het Volewijckspark. Hij is de schrijver van de bestseller ‘Amsterdam Noord. Stad boven het IJ’, die nog steeds te koop is. Historisch Centrum Amsterdam-Noord zal de foto’s, filmbeelden en teksten van getuigen van toen via de website hcan.nl verspreiden. Contact: descally@quicknet.nl en hcan@xs4all.nl. Meer informatie op de website historischcentrumamsterdamnoord.nl.