Natuurgroepen blijven scherp op festivalvrij Twiske

Algemeen
José Berkhof heeft PlatformTwiskeGeenPretpark opgericht.
José Berkhof heeft PlatformTwiskeGeenPretpark opgericht. (Foto: Johan W. Koopmans)

REGIO - Festival het Lentekabinet dat op 30 en 31 mei in Het Twiske zou plaatsvinden gaat niet door. Maar van uitstel komt volgens José Berkhof van PlatformTwiskeGeenPretpark geen afstel: "Op 17 maart heeft het College van B&W van Oostzaan een omgevingsvergunning voor het hele jaar voor het tweedaagse Lentekabinet afgegeven. Daarnaast ligt er nu een ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten Noord-Holland over festival Welcome to the Future, waarin zij een ontheffing willen verlenen op de Natuurbeschermingswet. Hierop kan iedereen tot en met 27 april een zienswijze indienen bij GS, en dat zullen wij ook doen."

PlatformTwiskeGeenPretpark, Stichting Hart voor het Twiske, Teun Flens (CDA Oostzaan), de Bewonersraad Den Ilp en de jurist Jan Schouten zijn tegen festivals die de natuur schaden in het beschermde natuurgebied Het Twiske. Zij zullen bezwaar maken. Ze vinden dat zowel de gemeenten als de provincie zich aan de regels moeten houden voor dit Europees beschermde natuurgebied, dus aan de Natura2000-wetgeving, de Wet natuurbescherming, de bestemmingsplannen en het stikstofbesluit en hopen dat ook andere betrokken burgers een zienswijze in zullen dienen.

Natuurtoets moet opnieuw

José vertelt dat volgens het College van B&W van Oostzaan, op wiens grondgebied het Lentekabinet zich bevindt, voor dit festival alleen een reguliere omgevingsvergunning is vereist. "Met als gevolg dat de Oostzaanse gemeenteraad hier niets meer over te vertellen heeft. De natuurtoets voor het Lentekabinet werd in 2015 gedaan en zou geldig zijn tot 2021, meent het College. Maar daar valt veel op af te dingen. Na 2015 is de situatie veranderd. Zo trad in 2016 een herziene en veel strengere Natura2000-wetgeving in werking. Toen kreeg het Natura 2000-beheerplan Polder Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en Twiske 2016-2022 rechtskracht. Daarnaast brak de stikstofcrisis uit. De Raad van State stelde in 2019 paal en perk aan stikstofdeposities, die de natuur in Natura2000-gebieden schaden. Maar het Lentekabinet is niet op stikstof getoetst. Hoe is dit mogelijk?"

Strijdig met bestemmingsplannen

Bovendien zijn festivals volgens de betrokkenen strijdig met de bestemmingsplannen van de buitengebieden van Oostzaan en Landsmeer. En schadelijk voor de natuur in dit beschermde Natura2000-gebied. Daarom hebben PlatformTwiskeGeenPretpark, IVN, Stichting Hart voor het Twiske, de jurist Jan Schouten en Bewonersraad Den Ilp eerder Handhavingsverzoeken ingediend bij Landsmeer, Oostzaan en de Omgevingsdienst.

José: "Op de plankaart en de planregels van de vigerende bestemmingsplannen van Landsmeer en Oostzaan zijn nergens evenemententerreinen aangegeven in Het Twiske. Je mag hier geen evenementen en dus ook geen festivals houden. Ook overnachtingen, lawaai van motoren of anderszins, zijn in strijd met de bestemmingsplannen. Hetzelfde geldt  voor het oprichten van bouwwerken, zoals podia, en het exploiteren van horeca op niet daartoe aangewezen plekken. Volgens diezelfde bestemmingsplannen is dit natuurgebied tussen zonsondergang en zonsopgang een stiltegebied en mag je er niet overnachten. Dat is al zestig jaar zo en dat is cruciaal voor de dieren in dit gebied."

Gemeenten verantwoordelijk

De bezwaarmakers houden de gemeenten Oostzaan en Landsmeer verantwoordelijk voor de bescherming van de natuur in Het Twiske. José: "De Natura 2000-wetgeving en doelstellingen zijn in hun bestemmingsplannen verankerd."

'Vogels hebben geen oordopjes'

De geluidsoverlast van de festivals is volgens José  zo overmatig dat de organisaties ter plekke oordoppen verkopen om gehoorbeschadiging te voorkomen. "Maar vogels hebben geen oordopjes. Ze zijn uiterst gevoelig voor hard geluid. Dat geldt ook voor licht en lasershows. Ook de opbouw en afbraak van het festival - zwaar vrachtverkeer gedurende twee weken - en de verkeersdruk van de ruim dertigduizend festivalgangers in twee dagen hebben een negatieve impact op de beschermde vogels. Gesteld dat twee derde van de bezoekers met de auto komt, dan zijn dit veertigduizend autobewegingen, want men rijdt heen en terug. Taxi's en Übers gaan zelfs vier keer op en neer. Vorig jaar waren we getuige van een file om twaalfuur 's nachts, midden in Het Twiske, over de fietspaden. Ook die verkeersstroom verstoort de fauna."

Stikstofuitstoot

José stelt dat de natuurtoets voor het Lentekabinet ondeugdelijk is. Volgens Sovon Vogelonderzoek Nederland en IVN is er maar op twee à vier punten gemeten en dan nog alleen op het festivalgebied en niet op de toegangswegen, waar de massale verkeersstromen zorgen voor stikstofuitstoot. "Het ecologisch onderzoek is niet correct volgens de richtlijnen van het Broedvogel Monitoring Project van Sovon verlopen. Twee bezoeken vóór een festival leggen de referentiesituatie, oftewel de situatie vóór de verstoring, niet goed vast. Daarvoor zijn meer bezoekrondes in de periode maart-juni nodig. Twee bezoeken na een festival geven ook geen goed beeld van de samenstelling van de broedvogelbevolking na de verstoring. Nestverstoring wordt bovendien niet gedetecteerd op deze manier. Nieuwe data kiezen voor het Lentekabinet is geen optie. Het broedseizoen duurt immers veel langer dan mei; zo broedt de kerkuil van maart tot soms ver in het najaar."

Duizenden parkeerplekken

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid heeft de organisator van het Lentekabinet de bezoekers verzocht met de fiets te komen. "Maar waarom worden er dan duizenden parkeerplekken voor auto's gecreëerd?" vraagt José zich hardop af. "Waarom verkoopt men kaartjes met een parkeerkaart erbij? Festivals kunnen gewoon niet in Natura2000-gebied het Twiske! Toen ik de organisator ontmoette bij een vergadering van Provinciale Staten, vertelde hij dat er een alternatief is: het lege vliegveld bij Lelystad. Het zou verstandig zijn als hij daar op inzet.".