Meer groen en ruimte voor sport op NDSM-werf

Algemeen
De NDSM-werf.
De NDSM-werf. (Foto: Pixabay.com)

NOORD - De gemeente Amsterdam gaat de voormalige NDSM-werf in Amsterdam Noord groener maken. Ook komt er meer ruimte om te sporten. Aan de westkant komen extra woningen. Dat heeft het college van B en W besloten.


De voormalige werf aan het IJ was tot in de jaren '80 het centrum van de Amsterdamse scheepsbouw. Op deze ooit grootste scheepswerf ter wereld rolden kolossale mammoettankers het IJ in. Het ruige terrein staat vol met industriële gebouwen. Nu zitten hier bedrijven, zoals muziekzender MTV, en horeca. Deze pioniers en ondernemers hebben de werf, die lang vrijwel leeg stond, tot leven gewekt. Daarna was het de beurt aan nieuwe woningen.

In en rond de voormalige scheepswerf zijn meer woningen gebouwd dan voorzien. Er is nu een grote behoefte aan publieke, groene en open ruimtes waar mensen kunnen sporten en ontspannen. De gemeente wil de oostkant van deze industriële, monumentale plek flink groener maken, met respect voor het bijzondere karakter van de werf. Voor de westkant van de werf kiest het college voor verdichten met meer woningbouw. Samen met het groen aan de oostkant krijgt het gebied zo een goede balans.

Het college laat onderzoek doen naar de haalbaarheid van de plannen. Wat is er mogelijk, op praktisch, financieel en juridisch gebied? Ook wordt gekeken hoe de monumentale status, de culturele bedrijvigheid en het ruige karakter bewaard kunnen blijven. Dat is belangrijk. Eind dit jaar gaan de resultaten van het onderzoek naar de gemeenteraad. Belanghebbenden kunnen vanaf vrijdag 27 maart een zienswijze indienen over herziening van het bestemmingsplan NDSM-West, die de extra woningen aan de westkant mogelijk maakt.