Vleermuizen in tuin gespot? Help met tellen

Algemeen
Een vleermuis is goed te zien rond zonsondergang.
Een vleermuis is goed te zien rond zonsondergang. Foto: Vleermuisvereniging

REGIO - Wie in de lente 's avonds weer buiten gaat zitten is het tijd voor misschien wel de spannendste tuintelling van het jaar: de Vleermuistuintelling! In de avondschemering komen vleermuizen tevoorschijn en gaan op jacht naar muggen en ander insecten. Ontdek zelf hoeveel vleermuizen rond zonsondergang om het huis vliegen en geef het door aan de vleermuisvereniging.

Ook al zien we ze misschien niet zo vaak: vleermuizen horen net als allerlei vogels, vlinders, bijen en kikkers bij de natuur waarin we leven. Daar waar we genoeg ruimte laten voor natuurlijk groen en een donkere nacht komen vleermuizen voor. Daarom is de vleermuisvereniging benieuwd of vleermuizen ook bij onze lezers in de tuin rondvliegen. 

Doe mee

Doe mee 23 en 24 mei mee met de Voorjaars Vleermuistuintelling! Om vleermuizen te kunnen zien kun je het best vanaf zonsondergang een uur in de tuin gaan zitten rond 21.35 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien is het handig om vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag. Geef via Tuintelling door hoeveel en welke soorten vleermuizen in of boven de tuin vliegen. Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging een eenvoudig hulpmiddel gemaakt: de Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland. Met deze zoekkaart kun je op basis van de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen zelf ontdekken welke soorten vleermuizen er in jouw tuin voorkomen. De zoekkaart is gratis aan te vragen of te downloaden bij de Zoogdierwinkel.