Van zaadje tot soep op het bord

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

NOORD - Bij de Sixhaven in Amsterdam-Noord en bovenop de tunnelbuis van de Noord-Zuidlijn ligt een tijdelijke tuinderij, aan de sluis met uitzicht op Centraal Station. Hier kweken twee Urban Farmers sinds november soepgroenten en kruiden, van zaadje tot soep op het bord. Uitgangspunt zijn de favoriete soeprecepten van mensen uit de buurt.

De beoogde gebiedsinrichting van dit deel van Amsterdam-Noord laat nog even op zich wachten en in de tussentijd richtten tuinders Michel Olden en Nancy Wiltink, buurman en buurvrouw, deze tuin in.

Dit in het kader van het project ‘Buurthaven’ waar een hondenspeeltuin, een reusachtige picknicktafel en een huttenbouwplaats ook onderdeel van zijn. "In de buurten rondom Buurthaven wonen mensen uit allerlei windstreken en van allerlei pluimage. Daardoor is er een interessante mix van soeprecepten opgehaald", vertellen de buurtjes. Vervolgens hebben de tuinders dit vertaald in een teeltplan, waardoor tot eind oktober soep van het seizoen kan worden gegeten, van Amsterdamse bodem.

Soep uit Noord is óók een proeftuin. Waar de tuinders kijken of ze het onmogelijke toch mogelijk kunnen maken: op schrale bouwgrond in één jaar tijd een tuin inrichten en voor zoveel mogelijk mensen soepgroente opkweken. Geboren uit een verlangen om met eigen handen mee te werken aan een betere wereld, een betere toekomst en beter eten op ons bord. Plantaardiger en zonder chemische toevoegingen zoals pesticiden of kunstmest. "Regeneratieve landbouw en dat in de stad."

Wandelen door de tuinderij mag elke dag, dan kan men zelf zien hoe groente en kruiden groeien en wat er allemaal in de soep gaat. Wie wil helpen is welkom op dinsdag en donderdag, graag aanmelden via info@soepuitnoord.nl, vanwege Coronamaatregelen kunnen er helaas niet teveel helpers tegelijk op de tuin meewerken, daarom is aanmelden echt nodig. Donderdag 28 mei wordt er geoogst voor de eerste soep, deze wordt op de tuin verkocht tussen 14.00 en 19.00 uur, of zolang de voorraad strekt. Alle informatie en de soeprecepten zijn ook te vinden op www.soepuitnoord.nl, het eerste kookfilmpje voor de Spinaziemuntsoep naar Turks recept van de moeder van Vellah Bogle is te vinden op ons youtubekanaal Soep uit Noord.