Digitale tentoonstelling Corona in de Stad

Algemeen
Kunst/ schilderij: ‘Vuilnis elleboog, met zonder handen’ door Marnet Schoemaker.
Kunst/ schilderij: ‘Vuilnis elleboog, met zonder handen’ door Marnet Schoemaker. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De digitale tentoonstelling Corona in de Stad is geopend. Het onlineplatform, waar inmiddels meer dan 480 ingezonden filmpjes, boodschappen, foto’s, kunstwerken, audiofragmenten en verhalen te zien zijn over hoe Amsterdammers, en liefhebbers van de stad, het coronatijdperk ervaren, is te bezoeken via www.coronaindestad.nl.

Burgemeester Femke Halsema opende de digitale tentoonstelling in een videoboodschap. Het Amsterdam Museum maakt Corona in de Stad samen met vele partners om bewoners in isolatie met elkaar verbinden, een bredere context en historische duiding aan de crisis periode te geven en om deze unieke tijdgeest te vatten zodat in de toekomst over deze periode kan worden verteld. In de digitale tentoonstelling staan niet de verklaringen en feiten van ministers en experts over het virus centraal maar juist de alledaagse verhalen en ervaringen van mensen in de stad. Amsterdammers en liefhebbers van de stad konden dan ook vanaf 30 april hun persoonlijke verhalen, foto’s, video’s, audiofragmenten of andere uitingen over een aspect van de corona-crisis in de stad delen met het Amsterdam Museum. Er stroomden al meer dan 480 bijdragen binnen. Van hoopgevende liedjes, lieve tekeningen van kinderen,emotionele beelden van de lege stad, hartverwarmende initiatieven, een videoblog vanpapadag, verdrietige boodschappen van Amsterdammers tot aan corona-kledingstukken ontworpen door bekende Amsterdamse designers en kunstenaars die met hun werk de tijdsgeest vatten. 

Een team van gastcuratoren, zoals stadsdichter Gershwin Bonevacia, theatermaker JörgenTjon A Fong en storyteller Fouad Lakbir, en museumconservatoren maakt elke week eenkeuze uit de vele inzendingen en bundelde die in verschillende themazalen. De eerste digitale ‘zalen’ zijn gewijd aan thema’s als De Dam, De Lege Stad, Nieuw Gedrag en Het Leven in isolatie. Daarnaast laat een aantal van de deelnemende instellingen zien wat zij de afgelopenmaanden aan verhalen en beelden hebben verzameld. Corona in de Stad is een levende, groeiende tentoonstelling. Inzenden kan nog zolang de tentoonstelling loopt.