Van Hoolesloot tot Holysloot

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

NOORD - In Holysloot werd Hemelvaartsdag gevierd met het uitbrengen van een rijk geïllustreerd boek met 13 hoofdstukken over de meer dan 1000 jarige geschiedenis van dit idyllische dorp aan de uiterste Noordgrens van Amsterdam.

In het boek Van Hoolesloot tot Holysloot vertellen dorpsbewoners over hoe het was en is om daar te wonen en te werken. Over de eeuwenlange strijd tegen het water en de laatste grote Waterlandse Vloed die in 1916 de aanleiding was om de Afsluitdijk te bouwen. Over de hele school in een klas en over de tijd dat er zelfs twee kerken waren. Over de oorlog met onderduikers in het riet en het lokale verzet en over de vele kunstenaars die in het dorp hun inspiratie zochten en vonden.

Holysloot is samen met Poppendam misschien wel het oudste woongebied van Amsterdam. Vanuit dit veendorp voeren de eerste bewoners met bootjes over de Die naar de plek waar later Amstelredamme zou worden gesticht. Toch hoort Holysloot samen met de andere Waterlandse dorpen pas sinds een kleine eeuw tot het grondgebied van Amsterdam. Daarvoor was het onderdeel van de ban Ransdorp

De eerste inwoners waren vissers en boeren, maar in de 15e en 16e eeuw ook zeevaarders, die voeren op de Oostzee en aanmonsterden op de zeeschepen van de VOC en de West Indische Compagnie. Ooit werd het Goudriaankanaal gegraven zodat de zeeschepen niet meer voor Pampus kwamen te liggen. Maar dat kanaal is nooit afgemaakt en vormt nu een uniek natuurgebied voor watervogels. Daarna is het eeuwenlang een dorp van veetelers geweest. De Waterlandse melkschuit vaart dan iedere dag naar de hoofdstad.

Het dorp is eeuwenlang slechts te voet – via de padlanden – en via het water te bereiken. Het heeft al vroeg een eigen kerkgebouw, dat later is herbouwd tot het Witte Kerkje, nu een rijksmonument in een beschermd dorpsgezicht.

Het boek Van Hoolesloot tot Holysloot, dorp van zeevaarders, boeren en buitenlui is een uitgave van stichting Agora Europa en de Centrale Dorpenraad Landelijk Amsterdam-Noord. Het is te verkrijgen in de boekhandel of zie voor overige verkooppunten de website: www.kroniekvanholysloot.nl/holyboek.