Column

Van onze stadsdeel-bestuurders

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Welkom in Noord!

100.000 is maar een getal. De 100.000ste inwoner van Noord is ons net zo lief als de 99.999ste of de 100.001ste. Begin juni is het wel zo ver, ons inwonertal haalt 

De afgelopen weken vroegen we het ons regelmatig af wie de 100.000ste zou zijn. Is het een jongere die zijn/haar intrek neemt in een woning op de NDSM-werf? Wordt het een baby in een willekeurig huishouden? Is het iemand uit een gezin in de laatste delen van de stedelijke vernieuwing in de Waterlandpleinbuurt? Of wordt het een jongere (statushouder) in de tijdelijke woningen van Elzenhagen-zuid?

Sinds 2010 hoort Noord met Zuidoost en Centrum bij de drie ‘kleinere’ stadsdelen met minder dan 100.000 inwoners. Nieuw-West is het grootste stadsdeel met ruim 150.000 inwoners. Ik zet ‘klein’ niet voor niets tussen aanhalingstekens. Want voor de vergelijking: steden als Deventer, Venlo en Delft hebben net iets meer dan 100.000 inwoners. Volgens de prognose zal Noord in 2050 over de 150.000 inwoners hebben. Al is dat natuurlijk nog ver weg en kan er van alles gebeuren.
Wie de 100.000ste gaat zijn weten we begin juni. Deze mijlpaal geeft wel aan dat ons stadsdeel groeit. Die groei komt voort uit de druk op onze populaire stad, gecombineerd met het feit dat Noord nu ook populair is geworden. En je kan cynisch zeggen: “Nu ze nergens anders kunnen wonen willen ze ineens wel naar Noord.” Dat is vast een beetje waar. Ik hou het graag op de identiteit en kracht van Noord. Tegelijkertijd herken ik in veel nieuwe bewoners van Noord hetzelfde enthousiasme dat ik ruim 16 jaar geleden had toen ik hier kwam wonen. Ik verwacht dat de 100.000ste inwoner van Noord blij zal zijn om in ons mooie stadsdeel te wonen. Blij met het karakter van oudsher, waar mensen nog echt naar elkaar omkijken. Blij met de diversiteit, het openbare groene en ook het robuuste van bijvoorbeeld de IJ-oevers. En misschien ook wel blij omdat het stadsdeel verandert, mee in de tijd waardoor niemand zich er ooit meer hoeft te vervelen en iedereen zich thuis voelt.

Welkom inwoner 100.000!

Erna Berends