Interviews rondom het Noorderpark

Algemeen
Paul Vonk
Paul Vonk (Foto: aangeleverd)

Hoe gaat het nu met...?

NOORD - Nieuwsgierig hoe het met de mensen in Amsterdam-Noord gaat? Hoe zij deze coronatijd doorkomen? Stichting Noorderpark is bezig met een serie interviews met allerlei mensen die actief bij het park betrokken zijn.

Het is een manier om elkaar te laten weten hoe het gaat. Hoe iemand bijvoorbeeld omgaat met de gedragsregels, maar ook om elkaar te attenderen op initiatieven en een hart onder de riem te steken. Daarom delen wij de komende weken een aantal verhalen in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad. Deze week is Paul Vonk aan het woord:

"Ik woon in de Banne Zuid en ik ben gezond. Nog wel. Mensen kennen me van mijn projecten bij Museum Amsterdam Noord en het organiseren van evenementen zoals de Volksopera en vroeger organiseerde ik concerten. Ook van de avond over de geschiedenis van het Noorderpark vorig jaar kun je me kennen. En natuurlijk van de herdenking bij het monument de Fenix op de Kamperfoelieweg. Thuis houd ik me bezig met de expositie ‘Noord Vrij’ voor Museum Noord. Die wordt nu digitaal gemaakt. Daarvoor ben ik op zoek naar privé archieven met beelden van 75 jaar geleden. Dus aan iedereen die thuis zit: kijk nog eens in dat kistje met foto’s en documenten van je grootouders. En is er iets bij dat de moeite waard is om te delen, mail dan even naar pr@museumamsterdamnoord.nl. Wie weet kunnen we er iets mee. 

Mij heeft deze coronatijd het inzicht gegeven dat we ineens machteloos staan tegen de natuur. Maar stiekem ook het genieten van een stille stad en schone lucht. In het Noorderpark kom ik als ik er doorheen fiets of loop, op weg naar winkels op het Mosveld. Mijn indruk is dat er goed wordt omgegaan met de corona-regels. Het is nog steeds relatief druk. Waar ik van baal is dat wij, mijn vrouw en ik, niet wekelijks een dag mogen zorgen voor de kleine vrolijke Eddie die nog 1 jaar moet worden. Gelukkig hebben we een tuin en kunnen we hem af en toe zien op corona-afstand. 

Waar ik me echt druk over maak zijn alle ZZP-ers en jonge ondernemers die nu zuchten onder de nog steeds stijgende lasten van de vastgoedbezitters. Laat je horen als D66 minister Ollongren de huurverhoging onvermijdelijk noemt alsof er geen verbod op geld verdienen is nu. Laat je horen als Ymere café Keppler de nek omdraait. Stuur ook eens een minder grappig bedoeld filmpje op Instagram als je ziet dat je kennissen en vrienden door de lock-down kopje onder gaan omdat de vastgoedjongens geen krimp geven. Ik roep iedereen op om solidair te zijn. Niet alleen als het gaat om corona, maar ook als we bedreigd worden door de instituties van het groot kapitaal en politici die ze steunen."

Meer interviews lezen? Kijk op Facebook bij 'Noorderpark Leeft'. Zie voor meer informatie ook www.noorderpark.nl.