column

door onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Stadsdeelbestuurder Saskia Groenewoud.
Stadsdeelbestuurder Saskia Groenewoud. (Foto: MARCO_KEYZER)

Gedragen landschap, ik ben er trots op

Op woensdag 10 juni aanstaande vergadert de stadsdeelcommissie en brengt ze haar advies uit over de stedelijke Groenvisie en de Noordse invulling daarvan, de Integrale Landschapskaart. De omgevingswet wordt namelijk binnenkort van kracht, een groenvisie als onderdeel van de omgevingsvisie voor de langere termijn hoort daarbij.

De Groenvisie gaat over het belang van groen op vele gebieden. Om deze binnen verstedelijkingsopgave te behouden of te versterken. Maar wat betekent dat voor Amsterdam-Noord en waar zien we kansen en knelpunten? Waar, waarom daar en hoe dan?

Versterken van groene parels

Amsterdam-Noord is rijk aan groene parels, zoals het Vliegenbos, de Noorder IJ plas en de Wilmkerbreekpolder. We moeten hier ontzettend zuinig mee blijven omgaan, juist in combinatie met de verstedelijkingsopgave. Ook is het van belang om de groene parels te verbinden en de zwakke schakels te versterken.

Amsterdam-Noord heeft een aantal belangrijke landschappelijke dragers. Deze hebben alles te maken met de ontstaans- en inrichtingsgeschiedenis: zoals de Waterlandse Zeedijk, de polders, de gegraven kanalen en de huidige IJ-oevers. De Integrale Landschapskaart gaat in op rijkdom aan (cultuurhistorisch) landschap, groen en ecologie, water en het gebruik van het landschap. Daarbij worden ook de opgaven benoemd die tot behoud en versterking moeten gaan leiden.

Dit is niet de enige reden dat ik de titel ‘gedragen landschap’ heb gebruikt. Bij de tot standkoming heb ik ook gebruik mogen maken van de inbreng en kennis van vele mensen die zich inzetten voor de groene parels en landschap in Amsterdam-Noord. Dat doen zij veelal op vrijwillige basis en vaak ook georganiseerd in stichtingen, groepen, verenigingen etc. Hoe hun inbreng is verwerkt in de integrale Landschapskaart is te lezen in de reactienota, deze nota is ook bij de behandeling in de stadsdeelcommissie gevoegd. Bij deze dank ik hen nogmaals voor hun bijdrage en de mooie samenwerking.

En u? Wilt u ook uw inbreng leveren op de Groenvisie en de Integrale Landschapskaart om tot een nog meer gedragen landschap te komen? Kom inspreken bij de stadsdeelcommissie vergadering op 10 juni. De groenvisie, de integrale Landschapskaart en reactienota zijn te vinden op...

Saskia Groenewoud