Dementie in tijden van corona

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

NOORD - Altijd samen of elkaar niet kunnen zien. De corona-situatie heeft al maanden veel invloed op hoe het leven er nu uitziet. Zo ook op het leven van mensen met dementie en op hun partners.

Wie samen thuis woont heeft te maken met het wegvallen van bezigheden buitenshuis en de sluiting van dagbesteding en Odensehuis. Hierdoor zijn echtparen en stellen noodgedwongen, alle dagen, 24 uur per dag, met zijn/haar partner samen thuis. Terwijl de mensen waarvan de partner in een verpleeghuis woont juist geheel afgesloten zijn van (fysiek) contact met hun partner. In beide gevallen heeft de partner met dementie minder activiteiten en worden hij/zij minder gestimuleerd om zich fysiek en mentaal in te spannen. Dat heeft merkbaar invloed op het gemoed en gedrag. Deze negatieve invloed wordt onder andere zichtbaar in de toename van passiviteit, onrust, verwardheid en ongeduld. Van de ‘zorgende’ partner wordt onder deze omstandigheden veel extra inzet, aanpassing en geduld gevraagd. Veel partners van mensen met dementie hebben het gevoel dat zij er alleen voorstaan. Een gevoel dat door de huidige 1,5 meter samenleving pijnlijk uitvergroot wordt. Onderling contact biedt ondersteuning en ontspanning.

Het Odensehuis in Amsterdam-Noord verzorgt kleinschalige ontmoetingsmomenten waar mensen mét en mensen zonder dementie elkaar spreken en in beweging kunnen komen. Ontmoetingen worden georganiseerd in de Slufter (naast Het Schouw) én op tuinpark De Bongerd in Kadoelen. Bel of mail voor alle informatie en een afspraak naar: Jonne Meij, coördinator Odensehuis Het Schouw, 06-22489727 of odensehuis@amstelring.nl.