Column

door onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Erna Berends
Erna Berends Foto: Marco Keyzer

Ik mis jullie

Stapje voor stapje wordt het normale leven weer opgepakt. Mijn dochter gaat weer alle dagen naar school, ik zwem wekelijks in het Noorderparkbad en de pizza op het terras op het Van der Pekplein was heerlijk. Het blijft onwennig om afstand te bewaren tijdens deze activiteiten. Maar ook de stippen, strepen en pijlen die de weg wijzen beginnen te wennen.

Wekelijkse column van onze stadsdeel-bestuurders

Het werk van ons in het stadsdeel gaat ook door. Ik ben onderhand gewend aan het vergaderen via een beeldscherm. Lastiger vind ik toch het gebrek aan contact met mensen. Lokaal bestuurder zijn is de leukste baan die er is, juist omdat je direct ervaart wat er gebeurt. In je dagelijks leven zie je waar de problemen zijn, en hoor je meteen hoe er op veranderingen wordt gereageerd. Zo toets ik (voor een groot deel onbewust) constant of dat wat ik doe juist is. Nu mis ik die ‘toets’ en natuurlijk ook de leuke gesprekken.

Afgelopen dinsdag zijn de plannen voor het Hamerkwartier gepresenteerd in een webinar. Bewoners kregen online een presentatie van de plannen en konden reageren en vragen stellen via de chat. Vanuit een studio gaven de stedenbouwkundige en de projectmanager met behulp van een maquette een toelichting op het plan. Het ging goed maar was even wennen. Zo’n 400 mensen waren virtueel aanwezig. Omdat je vanuit huis mee kan doen maakt het misschien makkelijker om eens zo’n bijeenkomst bij te wonen. Via de chat stroomden de reacties en vragen binnen.


Zo gaf een bewoonster uit de Vogelbuurt aan dat er veel vaktaal gebruikt werd in de presentatie en dat niet altijd te begrijpen is. Online is het lastiger in te breken en tijdens de presentatie dat aan te geven. Ook ik mocht reageren vanuit huis. Dan praat je dus tegen een beeldscherm met jezelf volledig in beeld. Je ziet niet hoe mensen reageren en of je hun aandacht hebt. Moeten ze lachen als je een woord verhaspeld of beluisteren ze je juist streng en kritisch. Wordt er gezucht of wordt er geapplaudiseerd? De mmmmm’s, de ttssss’s, de pfffffff’s, de ooooohhhh’s, de schuddende hoofden, de geïnteresseerde blikken, ik miste ze enorm.
We blijven allemaal afstand houden en komen nog niet met grote groepen bijeen. De gemeente probeert daarom op allerlei andere manieren uw mening over plannen of uw buurt op te halen. Niet alleen met een webinar, we maken ook krantjes en u kunt bellen, mailen of een afspraak maken. We hopen spoedig weer live met elkaar discussiëren over Noord. Want wat mis ik dat allemaal!

Erna Berends